Velikost:
Zagon akvarija:
Razsvetljava:


Pretok vode:


Filtracija:
Refugij:
Vzdrževanje:
70l, 61x31x46cm
marec 2004
T8 daylight 6500K 16W
T8 blue sky 12000K 16W
Dulux L blue 24W
1x600l/h
1x400l/h
2x300l/h
Berlinska metoda, 10kg kamenja
35l
menjava vode 1x tedensko 5-10%
Tokrat predstavljeni akvarij je najmanjši doslej. Zaradi svoje majhnosti spada v tako imenovano kategorijo "nano reef" akvarijev. Sam sistem je dokaj enostaven in kljub majhnim meram ponuja pestrost koralnega grebena.

Zagon akvarija

Če se vrnem malo manj kot dve leti nazaj, so v isti posodi kjer je sedaj mini reef, še vedno plavale mladice afriških ostrižnikov. Kolega Uroš je ravno prišel s potovanja po Južni Ameriki in me od navdušenja nad potapljanjem kmalu prepričal, da naj bi moj akvarij postal nekakšen predhodni testni sistem za njegov večji morski akvarij. Ni trajalo dolgo in po večletnem obdobju je sladko vodo zamenjala slana. Juwelov akvarij Rekord 70 je brez kakršnekoli predelave spremenil namembnost. Na tla sem nasul 5-7cm grobega koralnega peska in dodal 5kg živega kamenja. V začetku je bila stvar zamišljena v smislu parih ribic ala Nemo in čimmanjših stroškov, a je bilo že prepozno. Z nabavo prvih koral ni več poti nazaj, kmalu pa so se začeli tudi problemi in šele nato iskanje koristnih informacij. Prebiranje literature in obiski pri kolegih akvaristih, so rezultirali v dodelavi in izboljšavi akvarija vse do danes.

Razsvetljava
Na začetku je za osvetlitev skrbela le originalno vgrajena 16W neonka, ki je bila za ribe sprva dovolj, kasneje pa sem dodal še eno 16W. Tako sem imel daylight + actinic. Mehke korale so takrat kar lepo uspevale, vendar sem ob nenehnem poslušanju, da svetlobe ni nikoli preveč, vgradil še dodatno modro Dulux L in vseskupaj priklopil na močnejše elektronske dušilke. Poleg močnejše svetilnosti, so se luči začele tudi izdatno segrevat, zato sem dodal še dva ventilatorja, ki vpihujeta zrak pod pokrov, ki je zadaj odprt. Po vgradnji dodatnih luči so začele vidno napredovat sps korale, mehke pa so malenkost nazadovale.

Refugij, Pretok vode
Že od vsega začetka (po ciklanju) sem imel probleme z raznovrstnimi algami. Nitaste zelene, rdeče in razne zlate preproge, ki nikakor niso hotele izginiti. Sprva sem poskušal z raznimi fosfat in nitrat removerji, vendar ni bilo uspeha. Nato sem se postopoma lotil metod, ki so jih drugi opisovali kot uspešne.
Sprva sem odstranil medij v filtru in povečal pretok poleg originalne pumpe 400l/h še z dvema 300l/h. Nato pa sem dodal še algni filter-refugij za katerega skrbi pumpa 600l/h, ki dovaja vodo preko površinskega skimerja (s tem rešil madež na vodni površini), ki je skrit v zdaj praznem prostoru akvarijskega filtra. Pred vgradnjo algnega filtra je bilo izmerjenih nitratov 20-25ppm, ki pa so nato po enem mesecu padli na 0. Tudi s pomočjo redne tedenske menjave vode, so alge postopoma izginile. Naj omenim, da ne uporabljam pravega skimerja, ker naj bi po mnenju mnogih bil v takšnih majhnih sistemih bolj škodljiv kot koristen.

Vzdrževanje
Medtem ko sem prej še dodajal razne pripravke in namakal roke v vodi, se zdaj ko so se zadeve stabilizirale čim manj pritikam stvari po nepotrebnem. Tudi uporaba aktivnega oglja se ni pokazala za najboljšo, saj so takoj naslednji dan začele propadati sps korale. Mogoče sem pretiraval s količino, ker kot sem nekje prebral prehitra sprememba v kemiji vode vpliva na njeno UV prevodnost, kar vpliva na povečano dozo žarčenja za korale.
V glavnem skrbim le za redno menjavo vode in pa količino kalcija, ki ga dodajam v dvokomponentni obliki.

Organizmi
Trenutno so v akvariju naslednji organizmi:
- 2 klovna Amphiprion ocellaris

- 1 gospica Dascyllus aruanus
- 1 babica Ecsenius bicolor
- 1 anemona Entacmaea quadricolor
- 1 črv cevkar Hermodice carunculata
- 1 kozica lysmata amboinensis
- 1 kozica Thor amboinensis
- 2 raka samotarca
- 3 rakovice (prišle s kamenjem)
- 3 turbo polži
- x ostali polži
- x kačjerepi
- mehke korale
- sps korale
- lps korale
- ostali skrivalci
Algni filter je napolnjen s Chaetomorpho in s Caulerpo
Zaradi malo prostora sem omejen na bolj pritlikave ribe, ki pa so vseeno zanimive in se bolj ali manj dobro prenašajo med sabo. Gospica je izredno teritorialna in ima rezervirano slabo polovico akvarija kar zase, zato klovna dobro vesta do kam smeta. Bicolor pa ponavadi oprezuje iz kakšne luknje, ali pa obgrizuje alge po kamenju. Ima tudi to slabo navado, da večkrat poskusi polipe sps koral, vendar zaenkrat ni večje škode. Hranim predvsem s suho luskasto hrano večih proizvajalcev, 2-3x na teden pa z zmrznjeno Pacifica Krill in Artemia Brine Shrimp, katero dobi tudi anemona. Večkrat "premešam" tudi algni filter v katerem je polno raznih rakcev, ki jih nato tok odnese v usta rib. 

Parametri vode
Kot kažejo zadnje meritve kalcij in trdota nista najbolj optimalna, vse pa je izmerjeno s Salifertovimi testi.

T = 25,5-28
ºC
gostota = 1025
ph = 8
KH = 5,76 dKH
Ca = 355 mg/l
NO3 = 0 mg/l

Imel sem še priložnost testirati vodo v laboratoriju za nadzor pitne vode. Meritve so podani tukaj.
Imeli so kar nekaj problemov z meritvijo, vidna pa so tudi odstopanja od gornjih rezultatov.

Na koncu še zahvala Aleksandru, Andreju, Bojanu, Dejanu, Tomažu in Urošu za pomoč pri nasvetih in organizmih.


Pozdrav in uspešno reefanje, David Hosta
AKVARIJ MESECA SEPTEMBRA 2005