OSNOVNI PODATKI
Zagon: Jan. 2008
Akvarij: RIO-180, 180 litrov, 101 x 41 x 50 cm
Razsvetljava: 4 x 45 W; 3 x Marin day, 1 X Marin Blue
Pretok: Marea Stream 2400 in 4400, Mini Jet 250 in 500
Filtracija: 15 kg živega kamenja, skimer ReadSea, kalcijev reaktor, fosfat remuver
Menjava vode: Vsake 2 do 3 tedne - 10 % vode
 

Med lanskimi (2007) božično novoletnimi prazniki si je punca Lucija zaželela psa, Yorkširskega terierja, in ker sva do tedaj živela v študentskem domu, sva se odločila, da se preseliva na svoje. Če bo ona imela psa, bom jaz imel večji morski akvarij.
Doma sem imel 70 l morski akvarij, v študentskem domu pa 15 l morski akvarij, ki je bil tudi akvarij meseca januarja 2007.
Še preden sem imel urejene vse papirje za stanovanje sem imel novi RIO-180 v katerega sem preselil živež iz obeh akvarijev.

Tako se mi je končno uresničila želja imeti večji morski akvarij, ki ga bom lahko gledal in občudoval vsak dan.
Pri postavitvi akvarija sem gledal na to, da bom imel vse, kar je potrebno za delovanje akvarija, v akvariju, da s tem čim bolj zmanjšam možnost kakršnekoli poplave.
V levi kot akvarija sem postavil dve črpalki, ki skupaj premoreta pretok  7.000 litrov na uro, posnemovalnik gladine s črpalko 500 litrov vode na uro, RedSea skimer, črpalko za kalcijev reaktor in 200 W grelec.
Ker ima komplet RIO-180 v pokrovu dve luči sem dokupil še dodaten modul za razsvetljavo in s tem zagotovil pogoju 1 liter je enako 1 W svetlobe. V akavriju imam 4 T5 luči po 45 W. 1X Marin Blue in 3X Marin Day proizvajalca JBL.


Ribica na katero sem najbolj ponosen!

Kamenje, korale in večino ribic, ki so bile v starih akvarijih okoli tri leta, so brez »žrtev« preživele selitev v novi večji akvarij. V začetku nisem vselil nič drugega. Čez kakšen mesec sem se odločil za nakup modrega kirurga, kasneje cesarčka in na zadnje še kljunasto ribico. Nove tri ribice so se takoj privadile na novo okolje in spoprijateljile.Zavedam se, da imam v 180 l akvariju preveč ribic.
Sem akvarist, ki mi v morski akvaristiki večji izziv predstavljajo ribice, kot pa korale.

Ribe
3x Amphiprion ocellaris
1x Zebrasoma flavescens
1x Paracanthurus hepatus
1x Chelmon rostratus
1x Chromis atripectoralis
1X Chrysiptera parasema
1x Okinava

Nevretenčarji
2x Entacmaea quadricolor
3x Lysmata amboinensis
3X Lysmata wurdemanni
3X polž
3X rak samotar
1x morska zvezda
nx ostale korale
Dokler v akvariju nisem imel kljunaste ribice, sem hranil ribe z granulami in posušenimi algami. Ob vselitvi rostratusa sem začel ribice hraniti z zamrznjeno hrano: Artemija, Mysis in Krill.


Z nitrati, fosfati in še čim se že lep čas ne ukvarjam več. Dokler so ribice zdrave in akavrij deluje brez težav je to dovolj dober kazatelj da je v akvariju vse OK. 
Za pripravo vode uporabljam RO filter in DI filter. V akvariju imam 15 kg živega kamenja, skimer, kalcijev reaktor in fosfat remover. Občasno v akavrij dam kakšen deciliter oglja in par mililitrov žganja.

Še več slik in zanimivosti najdete na moji spletni strani www.MaLiX.si

Milan ROTOVNIK