AKVARIJ MESECA MARCA  2007

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije: 55 cm x 40 cm x 40  cm,  80 l.

Novi zagon akvarija:  12.10.2005

Razsvetljava :  

3 x 24W T5 20000K Coralstar Sylvania i 1 x 24W T5 10000K Aquastar Sylvania

Pretok:  Marea Stream 2400l/h, povratna pumpa iz sumpa AC401 (1500l/h) 

FiltracijaBerlinska metoda, skimmer AquaMedic Midiflotor u sumpu(40l), živo kamenje cca 10 kg, 2cm pijeska, aktivni ugljen(prije Serra, sada Korallen-Zucht) , prije rowaphos PO4 remover u hang-on filteru(več mijesec dana hang-on ne koristim). 

Vzdrževanje:  Vodu mjenjam jedanput tjedno i to 10%. 
Aktivni ugljen mijenjam «po potrebi» (uporaba pasivno u sumpu 24/7). PO4 remover mijenjam opet «po potrebi»(trenutno ne koristim) . 
Koristim TropicMarin sol u kombinaciji sa RO vodom.
Dodajem Ca sa kalcij-acetatom i redovitom promjenom vode.

 

Uvod :

 

Počeo sam s ovim akvarijem slučajno. Prijatelj Domagoj je imao svoj stari reef akvarij sa stalkom I rasvjetom slobodan I ponudio mi ga je, a baš u tom periodu je moj Juwel Rio 180 procurio I svi organizmi su bili razdjeljeni kod drugih kolega reefera. Bio sam u postupku stvaranja novog reef akvarija, I ovaj je nano reef “uletio” savršeno kao prolazna faza, no sve se promjenilo.
Još dan danas nisam završio planirani veči akvarij, a večinu novaca sam ulagao u organizme I opremu za ovaj mali akvarij.

Akvarij je startan cca 12.10 2005. godine, sa nekoliko kg živog kamena i 2-3cm pijeska., 2 T5 24W Coralstar lampe I jednom hqi od 70W(6000°K).
Uskoro sam promjenio rasvjetu na 4*24W I dodao Reflektine PRO odsevnike(2kom), druga 2 odsevnika su DIY jer još uvijek planiram I radim novi akvarij, pa nepotrebno štedim na investiranju u ovaj akvarij.
Nevjerojatno mi je kad se sjetim da svima govorim da je ovaj akvarij samo “prolazna faza”, te baš iz tog razloga silno želim da bude obilježen – a ima li boljeg riješenja od postanka akvarija mjeseca na SLOreef portalu gdje sam najviše toga I naučio o reef akvaristici?

Koralji:

U reef akvaristici su me najviše zainteresirali obojani SPS koralji, te lijepi LPS koralji, pa sam ovaj akvarij najviše podredio njima. Protok u akvariju nije najbolji za dominantne SPS koralje, niti su uvijeti najidealniji za njihovo držanje, ali se trudim postiči što bolje boje i rast. Najnoviji dodatak mom akvariju su suplementi za poboljšan rast i boje od firme Korallen-zucht, Thomas Pohl's CoralSnow i AminoAcidHighConcentrate.
Doziram preparate tek drugi tjedan, i več se primjete poboljšanja u koloritetu određenih koralja. Još je prerano govoriti o samim preparatima, ali za sada sam zadovoljan. Večinu koralja sam dobio na poklon od kolega akvarista kao male fragove i ovim putem im se još jednom zahvaljujem, neke sam kupio, a za neke se mjenjao. U akvariju trenutačno imam šest raznih Acropora, 4 Montipore digitate(ljubičasta, zelena, cyan, narančasto-bijela ), 6 raznih plate Montipora i jednu Seriatoporu caliendrum.
Imam još koralja ali su ili postali prevelike za ovaj akvarij pa su kod prijatelja na čuvanju ili su u još jednom nano akvariju što ga imam(tu su pretežito softy koralji).

Evo par slika, koje je uslikao kolega sa Fuji S7000 fotoaparatom, jedino sam na nekim slikama koristio auto level u photoshopu.

 

"Plate" Montipora


Blastomussa merletti

 


 Euphyllia divisa

 

Pseudopterogorgia bipinnata

 

"Plate" Montipora od Alexandra Girza

 

Acanthastrea lordhowensis

 

 

Ostali   organizmi

 

Lysmata debelius

Entacmaea quadricolor (rdeča)

Tridacna maxima

Clibanarius tricolor

Turbo brunneus – množe se u akvariju

 

 

 

 

Ribe

 

Nemateleotris magnifica

Nemateleotris decora

Zebrasoma xanthurum

Amblyeleotris guttata

Synchiropus picturatus

Ecsenius midas

 

Startao sam sa 2 male ribice i završio na listi koja i nije baš primjerena za ovako mali akvarij.

Ribice hranim jednom do dva puta na dan i to smrznutim cyclops-ima, smrznutim mysis kozicama ili suhom hranom NutrafinMax ili AquariumMunster dr.Bassleer's ribljom hranom. Zebrasoma je došla kao rođendanski poklon iznenađenja i to mjesec dana prerano, 4.10.2006, te ju uspješno držim od tada. Hranim ju sa suhom nori algom te suhom hranom za herbivore, uz ostalu hranu. Baš zbog nje sam i ubrzao inače svoj odavno zaboravljeni projekt večeg akvarija.

Mandarin ribica je još iz mog Juwel Rio akvarija i jede smrznute cyclops, te dr.Bassleer's suhu hranu najsitnije granulacije(0,5-0,8mm).

 

 

 

 

 

Zaključak:

 

Reef akvaristika je relativno skup hobby, možda malo preskup za jednog studenta kao što sam ja, ali toliko me veseli taj mali akvarij da za mene nema cijenu.

Mali akvarij je mnogo jeftiniji od velikog reef akvarija, no i mnogo ograničava.

Vjerojatno bi moj akvarij bio puno ljepši kada bi smanjio količinu koralja i ostavio samo velike primjerke, ali ja jednostavno volim imati što više raznih koralja u akvariju.

Održavanje ovakvog nano akvarija nije prezahtjevno, a vjerojatno najveći problem su parametri.

Svakome tko želi imati ovakav mali SPS/LPS akvarij savjetujem da napravi automatsko doziranje ishlapnjene vode, te da osigura konstantnu količinu Ca i Mg.

To su dva osnovna problema što muče moj akvarij.

Vjerujem da nebi nikada imao toliko puno koralja, da nema tako dobrih ljudi koji su mi to omogučili svojim poklonima, I ovim putem im se još jednom zahvaljujem, velika večina je sa SLOreef foruma.

Na kraju krajeva, velika zahvala mojim prijateljima koje sam stekao isključivo preko akvaristike I veliko hvala članovima SLOreef foruma, vjerujem da bez njih moj akvarij nebi ni postojao kao takav.

 

 

Opis pripravil:  Vedran Stinčić

 

Diskusija