AKVARIJ MESECA MARCA 2006

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije: 220 cm x 65 cm x 60 cm,  bruto volumen 858 litrov

Ureditev akvarija: 1 marec 2005

Razsvetljava : 2 x 250W HQI,  1 x 150 W HQI,  2x 80W T5 HO, 2x 58W T8

Pretok: 1x Tunze Stream 6000, 2x  Marea Stream 6000, 2x Hydor 2800l/h
Filtracija Berlinska metoda, živeče kamenje 50 kg,
ATI penilnik
Vzdrževanje: tedenska menjava 40  litrov (5%) vode

 

 

Zgodovina

 

Z akvaristiko se ukvarjam že dvajset let, od tega deset let z morsko. Prvih devet let so v mojih akvarijih plavale samo ribe. Akvarij z velikimi cesarčki in kirurgi je lep na pogled a se kmalu pojavi problem z nitrati in nezaželenimi algami.

 

Moj prejšnji akvarij z velikimi cesarčki in kirurgi

 

Kljub redni menjavi večjih količin vode (100 litrov tedensko) in dokaj moderni filtraciji nisem uspel nitrate nikoli znižati pod 40mg/l vode. Rjave alge so hitro rasle in kazile izgled akvarija. To je bil glavni razlog, da sem pred letom dni akvarij spraznil in na novo postavil reef akvarij.

 

Akvarij sem postavi 1. marca 2005. Po nekaj dneh kroženja vode po praznem akvariju sem dodal tanko plast peska in 50kg živečega kamenja premium kvalitete. Moč in dolžino osvetljevanja sem povečeval  postopoma.

 

Akvarij takoj po postavitvi

 

Akvarij se je ciklal dva meseca. V tem času je prešel vse faze alg. Iz  kamenja so začele rasti makro alge, kar lahko vidite na spodnji sliki.

 

 

Iz  kamenja so začele rasti makro alge

 

Po dveh meseci sem noter spustil dva odrasla kirurga (Acanthurus leucosternon, Paracanthurus hepatus) in Chelmon rostratus-a. V dobrih desetih dneh sta kirurga pojedla vse alge po živečem kamenju.

 

dva odrasla kirurga (Acanthurus leucosternon, Paracanthurus hepatus)

 

              

 Akvarij star štiri mesece

 

 Akvarij star sedem mesecev.

 

Predstavitev

 

Akvarij je narejen iz 12mm debelega stekla z dvema prečnima ojačitvama. V desnem kotu ima notranji preliv. Pod akvarijem je 130l velik sump. V sumpu sta dve Hydor črpalki, kateri  vračata vodo v akvarij, modificiran ATI-jev skimer z Eheim 1260 črpalko z needle wheel rotorjem, 3dcl aktivnega oglja in 1,5dcl ROWAphos-a. Oglje menjam enkrat mesečno ROWAphos pa po potrebi. Za nivo kalcija skrbi DIY kalcij reaktor.

 

 

Za mešanje vode v akvariju skrbi Tunze Stream 6000 ( katero bom v kratkem »navil«) z  singlecontroller-jem in dve Marea Stream 6000. Črpalki v levem in desnem kotu bosta v bližnji prihodnosti dobili Belimo pogon.

 

Nad akvarijem se nahajajo dve HQI 250W (14000K), ena HQI 150W (16000K), dve T5 80W ATI blue plus in Dve T8 58W (865,67). HQI žarnice gorijo 10 ur, ostale pa 12 ur dnevno. Ker mi HQI žarnice močno grejejo vodo in prostor, hkrati pa dajejo preveč točkasto svetlobo jih imam namen zamenjati z T5 žarnicami.

 

Vsak teden zamenjam 40 litrov vode, hkrati  tudi presesam pesek na dnu akvarija. Včasih sem uporabljal še algni filter, a ko sem začel uporabljati ROWAphos so mi alge (špageti) začele počasi propadati. Zato sem ga ukinil in posodo sedaj uporabljam za shranjevanje RO vode. Ribe hranim vsak dan z zmrznjeno artemijo in suho hrano. Občasno dobijo še svežo solato, lignje, školjke in škampe. Anemone dobijo enkrat mesečno vsaka po pol lignja. Koral ne hranim. Zadnja dva meseca ponoči dodajam Aquatim in ne opažam nobenih sprememb v akvariju. Nivo magnezija imam nizek, zato dodajam Tropic Marine bio-magnesium.

 

Parametri vode

 

Temperatura:  26 C

Slanost:  1.026

PH:  7.8 – 8.0

Ca:  425mg/L

KH: 7-8 dKH

Mg:  1260mg/L

PO4:  0.02mg/L

NO3:  neizmerljivi

 

Prebivalci

 

V akvariju gojim sedem rib, školjko, kozico, pet anemon, štiri turbo polže in okoli 35 različnih trdih in mehkih koral.

 

.

.

 

 

Opis pripravil:  Roman Vene

Diskusija