AKVARIJ MESECA MARCA 2005

 

 

 

Osnovni podatki
Dimenzije: 130 cm x 60 cm x 60 cm - bruto volumen 470 litrov
Zagon akvarija: 25 oktobra 2003
Razsvetljava: 6 x 54 W T5 HO - skupaj 324 W
Pretok:1x Tunze Stream (3500 do 11000 litrov/h), 1 x Eheim 1250
Filtracija: Berlinska metoda ,živeče kamenje 40 kg, TUNZE penilnik
Dodajanje kalcija: 24 ur na dan Ca reaktor na CO2 in apnena voda preko noči za stabilizacijio Ph
Avtomatizacija: z akvarijskim krmilnikom Cubicus 2002
Vzdrževanje: menjava 20 litrov (5%) vode enkrat tedensko.
Stalna pasivna uporaba aktivnega oglja
 

 

Predstavitev:

 

Predstavljeni akvarij je akvarij s trdimi koralami in ostalimi nevretenčarji , v katerem pa domuje tudi kar precej rib.  V takšnem akvariju se je potrebno soočiti s kar precejšno količino odpadnih snovi. Ko sem pred letom in pol zasnoval ta akvarij , sem se odločil za berlinski sistem filtracije, ki temelji na penilniku in živečem kamenju. V akvariju imam samo približno 1cm debelo plast srednje grobega peska (3 do 5 mm), kar vsaj po teoriji ne zadostuje za razvoj znatnih denitrifikacijskih procesov v pesku.

 

Vsak dan očistim prednje steklo, kar pa mi z odličnim magnetkom Floaty ne vzame več kot 10 sekund časa. Menjava vode sledi enkrat tedensko in to dobrih 5%. Pri menjavi vode z natego posesam peščeno dno v akvariju in na ta način tudi znatno premešam tanko plast peska, v katerem se preko tedna nabere kar precej umazanije. Moram poudariti, da je mešanje in sesanje peska v akvarijih, ki so zasnovani po monaški metodi ali kaki drugi metodi, ki bazira na globokih plasteh peska , lahko izredno nevarno. Enkrat tedensko posesam tudi usedline v zbiralniku (sump) pod akvarijem. Sesanje peska in usedlin v zbiralniku ima v mojem akvariju nekakšno vlogo mehanskega filtra.

 

Zgodovina akvarija:

Akvarij sem zagnal 25 oktobra 2003. V novi akvarij sem preselil vse živeče kamenje, ribe in ostale organizme iz svojega prejšnjega 200 literskega akvarija. Uporabil sem približno polovico (200 litrov) utečene vode iz starega akvarija, ostalo vodo pa sem pripravil povsem na novo. Prenos vsebine starega akvarija v novi že kar prvi dan postavitve , je razlog, da nisem imel opravka s povsem standardno proceduro zagona novega akvarija. Ne glede na to , pa sem v prvem mesecu spremljal v akvariju vse tipične algne faze, vključno s kremenastimi algami, ki so se pojavile na pesku že tretji dan od postavitve akvarija. 

Konec leta 2003 sem nakupil nekaj novega živečega kamenja in tudi precej preuredil samo razporeditev. Osnovni koncept razporeditve živečega kamenja, ki je je še vedno prisoten v mojem akvariju je nastal v januarju 2004. Konec decembra 2003 sem tudi nakupil nekaj novih trdih koral, med drugimi tudi vijoličasto Montiporo digitato in roza Seratoporo hystrix.

 

 

Na sliki iz septembra 2004, lahko opazite očitno hitro rast nekaterih trdih koral. Opazna je tudi menjava črpalk, katere  so namenjene mešanju vode v akvariju. V novem sistemu je prejšnji sistem , ki je baziral na več črpalkah MaxiJet 1000 , zamenjala ena sama Tunze Stream 6100 s sistemom za vrtenje opisanim v sledečem članku.

 

Prebivalci akvarija:

Ribe

1 modri kirurg

 Paracanthurus hepatus

je najstarejša in največja riba v mojem akvariju.

1 rumeni kirurg

Zebrasoma flavescens

1 ognjeni cesarček

 Centropyge_loriculus

par klovenskih ribic

 Amphiprion ephippium

2 rumenorepi azurni gospici

Chrysiptera parasema,

4 ribice

Chromis_viridis

Nevretenčarji

Akvarij je pretežno naseljen s trdimi koralami, so pa v akvariju tudi številne druge vrste nevretenčarjev kot so spužve, raki, črvi cevkarji, polži, školjke Tridacna, mehke korale,morske vetrnice, mehke korale, itd. Predstavitev akvarija zaključujem z nekaj slikami nevretenčarjev v mojem akvariju.

Napisal  Bojan Jerina, 12.3.2005

Diskusija