AKVARIJ MESECA MAJA 2009

 


- Osnovni podatki -

Dimenzije: 100 cm x 60 cm x 55 cm,  330 litrov,

zbiralnik (sump) 102 litra

Zagon akvarija: februar 2007

Razsvetljava :

Reflekta PM3 8x39W T5; 4x T5 ATI Blue plus, 3x T5 ATI Aquablue special, 1X T5 Silvania Aquastar;

Razsvetljava refugija (nočni cikel, zaradi stabilizacije pH) Reflekta KIT PRO 2x24W T5

Gretje in hlajenje :

Jager 75W;

4x 8cm PC ventilator (bolj zaradi preprečevanje kondenza in visoke vlažnosti pod pokrovom ter omarici)

  Kroženje vode

Tunze Nanostream 6055 , Povratna črpalka: Eheim Compact+ 2000

Refugij : modificirana (propeler) MaxiJet250

Filtracija

Jaubertov plenum, živeče kamenje ca. 20kg (oživljeno suho kamenje ca. 10kg)

DIY penilnik;

Refugij/algni filter 54l (Chaetomorpha, Caulerpa serrulata, Halimeda, Xenia), Aktivno oglje (pasivno)

Dodajanje Ca in KH: 

apnena voda (dodaja DIY sistem avtomatskega nadomeščanje izhlapele vode)

Vzdrževanje:

Mesečna menjava 10% vode , tedenska priprava apnene vode, 2x mesečno čiščenje penilnika,

mesečno čiščenje zaščitnega stekla na reflektorju, čiščenje stekla na 3-4 dni,

generalno čiščenje črpalk 2x na leto oz. po potrebi.

 

Priprava vode: RO enota AM Easy line 90 + DI enota

 

 

UVOD:

 

Neko posebno navezanost do morja sem razvil že zelo zgodaj v otroštvu.  Med čofotanjem po vodi je bila moja glava več časa pod vodo kot nad njo.  Z velikim veseljem sem raziskoval  skrivnosti morja in nikoli me ni razočaralo oziroma pustilo ravnodušnega.  

Želja, da si sam ustvarim košček podvodnega sveta, se mi je prvič uresničila pred skoraj desetimi leti, ko sem dobil prvi akvarij. Seveda takrat nisem imel pojma niti o sladkovodni akvaristiki, kaj šele morski. Akvarij z manj zahtevnimi  ribami in rastlinami mi je relativno dobro uspeval  par let, vendar  se s sladkovodnim okoljem nisem nikoli poistovetil.

Za nekaj časa sem opustil hobi, vendar ga nikoli nisem čisto pozabil.  Pred tremi leti sem spet začel razmišljati  o postavitvi akvarija. Odkril sem Sloreef in pomankanje informacij je bila stvar preteklosti.  Za začetek sem se odločil za poskusni  nano akvarij, da se pobližje seznanim z vzdrževanjem morskega koralnega akvarija.  Že čez leto dni sem se odločil, da stvar nadgradim in nastal je 330l akvarij, ki vam ga predstavljam.

 

ZGODOVINA AKVARIJA:

 

Akvarij julija 2008

 

 

 

Akvarij danes

 

 

PREDSTAVITEV AKVARIJA:

 

Ko sem našel primerno mesto za postavitev in se odločil za končne dimenzije akvarija (nekajkrat so se spremenile J ). Sem se sistematično lotil projektiranja akvarija. Narisal sem si vse od oglednega akvarija, pokrova, omarice za akvarij, zbiralnika… vse pomembne kose opreme v akvariju itd. Ker sem imel jasno predstavo, kako naj bi akvarij izgledal v prostoru, je bilo marsikatero stvar potrebno narediti po naročilu, kar se je časovno precej zavleklo.  Kljub temu sem s končno podobo zelo zadovoljen oz. bom, ko bo zaključenih še zadnjih par projektkov .

 

Akvarij je postavljen ob sedežni v dnevni sobi. Postavljen je s krajšo stranico ob steno in viden iz treh strani.

 

 

Zaradi optimalnega izkoristka prostora v omarici, kjer je skrita skoraj vsa oprema , je bilo podrobno načrtovanje obvezno, saj  je omarica zaradi radiatorja 15cm krajša in zaradi postavitve akvarija na podestu za 10cm nižja, kot bi lahko bila brez teh omejitev.

 

 

 

Akvarij je bil naročen v Amazoni. Je pravokotne oblike s pravokotnim prelivom z dvema luknjama (Durso, dovod vode iz zbiralnika v akvarij).  Omarico sem naredil sam. Nosilno ogrodje je sestavljeno iz železnih cevi, ki so povezane s plastičnimi povezovalnimi elementi.  Nosilna struktura je dodatno ojačana s stranicami iz MDF plošč (vertikalne stranice) in vodoodporne vezane plošče(horizontalne stranice). S Tomaževo pomočjo sem njegov reflektor PM3  integriral v mojo vizijo pokrova, ki se zlije z akvarijsko omarico, s katero skupaj zaobjameta ogledni akvarij. Reflektor je modificiran tako, da so nanj dodane ojačitve, ki nosijo dve krili, ter zamenjana čelna stranica reflektorja. Krili se odpirata in omogočata manjše vsakodnevne posege v akvariju (hranjenje, čiščenje stekel).  Poleg tega je pokrov obešen s tankimi jeklenimi pletenicami s stropa, kar omogoča predvsem lažji poseg v akvarij ob večjih vzdrževalnih delih. Dejansko pa tudi zmanjša pritiskanje pokrova na steklo.  Spodnja stran reflektorja je le dobrih 8 cm nad gladino vode, kar pa ne predstavlja velik problem, saj je čiščenje zaščitnega stekla zelo enostavno in hitro.  Tudi do pregrevanja  akvarijske vode ne pride, saj je reflektor aktivno hlajen.

 

AQUASCAPE:

 

Za aquascape sem dobil navdih Bojanu Stanoniku lastniku  akvarija meseca januarja 2006. Pri njemu sem si tudi sposodil knjigo Korallenriff Aquarium 2 (Fossa/Nilsen), kjer sem si lahko prebral nekaj o različnih tehnikah postavljanja kamenja v akvariju. Odločil sem se za ogrodje iz PVC cevi na katere sem s pomočjo vezic pritrdil kose živečega kamenja. Celotno strukturu sem dvignil nad nivo peska, saj je pri Jaubertovi metodi priporočljivo, da je čim več peska nepokritega. V kamenje sem med postavljanjem zvrtal luknje  na mesta, kjer sem kasneje s pomočjo plastičnih moznikov pritrjeval korale.

 

 

 

Prebivalci akvarija:

 

 

Ribe:

1x Siganus magnificus

2x Amphiprion ocellaris

1x Amblygobius phalaena

1x Halichoeres ornatissimus

5x Chromis viridis

 

 

 

 

Korale:
SPS LPS MEHKE
Heliopora coruella Heliofungia actiniformis Xenia sp. (2 vrsti)
Seriatopora sp. (3 vrste) Blastomussa merleti Palythoa sp. (2 vrsti)
Montipora sp. (7 vrst) Caulastrea furcata (2 različici) Zoanthus sp. (4 vrste)
Acropora sp. (3 vrste) Euphylia sp. (2 vrsti) Discosoma sp. (4 vrste)
Porites sp. (2 vrsti) Tubastrea faulkneri Pachyclavularia violacea
    Ricordea Florida
    Capnella sp.
    2 gorgoniji

 

 


 

 

OSTALI NEVRETENČARJI

 

2X Lysmata amboinensis

2X Lysmata wurdemanni

1x Stenospus cyanocelis

1x Tridacna maxima

+ čistilno osebje (Cypraea annulus, Columbella sp. ?, Tectus sp., Stomatella sp.; samotarčki)

 

 

 

PARAMETRI:

 

Temperatura

s.g

pH

KH

Ca

Mg

NO3

PO4

25

1.0255

7.8

8.0

435

1380

<0,2

<0,03

 

HRANJENJE:

 

Dvakrat na dan avtomat za hranjenje dozira manjšo količino granul. Vsak večer nahranim ribe še z zamrznjeno hrano (izmenično artemija, mysis, krill).  Na 3-4 dni dodam kos posušenih rjavih alg Ocean nutrition, ki jo vse ribe obožujejo. Vsak drugi dan, ko se luči ugasnejo, hranim Tubastreo. Občasno tudi druge LPS korale.

 

 

 

NAČRTI:

 

Glede akvarijske tehnike imam namen izboljšati še nekatere stvari.  Priklopiti nameravam akvarijski krmilnik Profilux, s katerim nameravam krmiliti Tunze Nanostream (valovanje), Belimo pogon (rotacija Nanostreama), dimanje ter  vklop in izklop ostalih luči, doziranje Balling soli, nadomeščanje izhlapele vode ter izklop penilnika ob previsokem nivoju vode v zbiralniku. Uporabe krmilnika se veselim tudi zato, ker bom lahko končno pospravil vsa časovna stikala in del kabelske solate, ki je še izven akvarijske omarice. Glede organizmov si  želim dodati še več koral, anemono za klovenčka in morebiti dodati še kakšno ribico.

 

 

DIY oz. SAM SVOJ MOJSTER:

 

Del hobija je precej tehnično naravnan, saj potrebujemo za povprečno urejen akvarij kar precej kosov opreme. Od raznih črpalk, reaktorjev, naprav, ki  so v prodaji dostikrat precenjene. Z malo spretnosti in volje se lahko marsikateri kos te opreme naredi v lastni izvedbi.  Tako lahko prihranimo nekaj denarja. Če pa še uživamu v delu z rokami, je to še boljše. V DIY izvedbi sem idelal akvarijsko omarico, sistem za nadomeščanje izhlapele vode, penilnik, dušilec zvoka,..

 

ZAHVALA/ ZAKLJUČEK:

 

(Morska) akvaristika je hobi, ki te dejansko pritegne, zasvoji. Vsak dan mi omogoča, da se brez maske ali potapljaške opreme z mislimi potopim v ta prečudoviti svet. Ob priložnosti bi se še posebej zahvalil Dejanu Škrinjarju, Bojanu Jerini, Andreju Krašni in Tomažu Pečanu ter  ostalim, ki so mi pomagali pri nastajanju tega mini koralnega grebena. Predvsem pa bi se zahvalil boljši polovici Evi za izredno mero potrpežljivosti!

 

Marko Živković