AKVARIJ MESECA MAJA 2006

Lela  (Xenia) in Željko Pektor

 

 

Osnovni podatki
Dimenzije: D-170 cm x G-110 cm x V85 cm - bruto volumen 1600 litrov
Zagon akvarija: november 2005
Razsvetljava: 24 x 54 W ,10 x 39 W skupaj 1686W (cca 1W/L)
Cirkulacija v akvariju: 4 črpalke Hagen  8200L/h črpalke delajo izmenično po dve in dve skupaj in se preklapljajo vsakih 15 minut.
Pretok akvarij-sump: 1 x Tunze Master 8500L/h  
Filtracija: Zunanji filter z Jaubert plenumom v dveh delih + refugij
Dodajanje kalcija: DIY Ca Co2 reaktor, DIY Hidroksid mešalnik
Razsvetljava refugija :    2 x blue T5 54W  in 2x daylight T5 54W
Vzdrževanje: menjava 100 litrov vode enkrat tedensko z vodo iz Jadranskega morja
Po potrebi uporaba aktivnega oglja vendar samo po max tri dni skupaj

 

 

Opomba: Vse slike v predstavitvi se da z klikom prikazati v večji rezoluciji 800x600pik.

 

 

Predstavitev:

 

Akvarij je postavljen in zalepljen na licu mesta. Stekla so debeline 12mm  na vrhu so stekla ojačana z dvema povezovalnima prečkama dimenzij 20mm x 5cm.(po dolžini in širini) V vsakem kotu akvarija je dodatno trikotno ojačitveno steklo. Akvarij je lepljen z silikonom v debelini 1cm katerega sušenje je trajalo mesec dni. Steklo na dnu je dvojne debeline pod njim pa je še 5cm stiropora.

V akvariju je postavljen klasični Jaubert plenum sestavljen iz treh plasti. Spodnja plast predstavlja 2cm vode, nad to plastjo pa je še 10cm koralnega peska. Ob vnosu je bil vnešeno polovico živega peska ter polovica mrtvega..

Akvarij je "obložen" z živim kamenjem, ki je z plastičnimi vezicami pritrjeno na nosilno ogrodje iz steklenih letev zalepljenih z silikonom. Iz mrtvega kamenja iz trgovine Korala so narejeni nosilci za bodoče korale. Lastnika sta hotela da se dolgoročno ves kamen obraste z koralinskimi algami in tako bi opazovalec dobil vtis kamnite masive.

 

 


Slike akvarija

 

 


Zgodovina akvarija:

 
Z morsko akvaristiko sva se začela ubadati pred 10 leti. Dolga leta sva imela sladkovodne akvarije in vzgajala sladkovodne ribe, no nato pa sva se odločila poizkusiti tudi z morsko akvaristiko. V pomanjkanju strokovne literature sva zato svoje izkušnje gradila na napakah, ki sva jih naredila na prvih dveh morskih akvarijih volumna 200L. V prvih sistemih je prevladovalo jadransko živo kamenje in notranji prekatni filter. Kmalu smo filter odstranili in začeli z vnosom tropskega živega kamenja ter dodali penilnik.
V tistem času je bilo zelo težko dobiti in kupiti korale še posebej trde SPS in LPS korale.
 
Kasneje so akvariji na podlagi pridobljenih izkušenj postajali boljši in boljši in pred tremi leti sva se odločila za izdelavo predstavljenega akvarija, ter par manjših v katerih bi lahko preučevala rast koral ter poizkusila tudi razmnoževati ribe.
Pred izdelavo predstavljenega akvarija sva začela z izdelavo velikega centralnega sistema za filtracijo na katerega je bilo spojeno več manjših akvarijev (3 akvariji od 210L, dva akvarija od 250L(vsak akvarij z 4 ločenimi prekati) in en akvarij od 250L). Ta sistem je bil napolnjen z živo vodo iz Jadranskega morja ter priključen na filterski sistem, da bi se doseglo optimalno delovanje filtrirnega sistema, na katerega smo kasneje priključili še večji akvarij. Po ureditvi teh akvarijev smo v njih prestavili del koral iz starih akvarijev, del živega kamenja ter frage koral, ki smo jih dobili. Kasneje smo priključili tudi Red Sea Berlin penilnik.
 
Ko je bil glavni akvarij zalepljen smo vanj postavili Jaubertov plenum, ter ga do 1/3 napolnili z živo vodo iz starih akvarijev ter dodali še 2/3 sveže morske vode iz Jadrana. Filtrirni sistem, ter vzgojitveni akvariji so bili do takrat že biološko-kemično stabilni(sciklani) (bili so stari leto in pol). Iz delujočega sistema (filter + gojitveni akvariji) smo odklopili filtrirni sistem, ter ga priključili na nov akvarij. Filtrirni sistem je prej deloval z gojitvenimi akvariji že 6 mesecev.
Po 15 dnevih smo vključili razsvetljavo in v akvarij vnesli par mehkih koral. Po mesecu dni ko smo videli, da se mehke korale dobro počutijo smo začeli z vnosom večjega dela trdih koral (čeprav nas je bilo strah) iz gojitvenih akvarijev. Videli smo, da se trde korale obnašajo kot, da jih nebi selili, razlika je bila le v še pospešeni rasti. danes je nov akvarij star okrog 5 mesecev in na par mestih je še opaziti nitaste alge, ki pa počasi izginjajo. Sistem se tudi hitro obrašča z rdečimi koralinskimi algami
 
Edina težava ki jo imamo je velika količina aiptasij. Kljub temu da smo imeli večje število kozic Lysmata Wurdermani le te raje jedo ribjo hrano kot Aitasie. Pred časom smo kupili ribo Rostratus Chelmons katero počasi navajamo na prehrano z aiptasijami in kmalu ga bomo spustili v glavni akvarij v boj z njimi.
 
V gojitvenih akvarijih smo iz majhnih fragov uspeli vzgojiti pravo malo koralno farmo. Tako mehke kot tudi trde korale rastejo zelo hitro in zdi se nam, da kmalu ne bomo imeli več prostora za nove. Res nam je zanimivo opazovati kako se majhni fragi spreminjajo v velike lepe korale v tako kratkem času.
V teh gojitvenih akvarijih so na višini cca 20cm rešetke kjer so postavljeni fragi zalepljeni z epoksi kitom katerega korale kmalu začnejo preraščati. V teh akvarijih so korale združene po sorodnih vrstah, tako, da se med seboj ne ožigajo.
Pod rešetkami pa je dovolj prostora in svetlobe za vzgajanje mehkih koral.
 
 

 

 

Prebivalci akvarija:

Ribe:

 • 4x  zebrasoma flavescens 

 • 2x lo vulpinus               

 • 2x zebras.veliferum

 • 1x pygoplites diacanthus 

 • 1x zebras.xanturum

 • 1x pomacentrus

 • 1x paracant.hepat

Nevretenčarji  SPS:

 •  9 vrst acropor

 •  8 vrst montipor

 •  3 vrste seratopor

 •  1 vrsta pocilopore

Nevretenčarji  LPS:

 • plerogyra sinuosa

 • lobophilia

 • euphilia(hammer)

 • Caulastrea (2 vrste-3 barve)

 • hidnophora

 • blastomusa

 • heliophora coerulea

Mehki nevretenčarji:

 • 4 vrste sarkoph. clavul.viridis

 • 1 vrsta litoph.arboreum " violacea"

 • 2 vrsti xenie

 • 1 vrsta sinularia digitata palythoe(rjave in zelene)

 • 1 vrsta " flexibilis parazoant.gracilis"

 • 1 vrsta "dura zoanthus"(oranžni))

 • 1 vrsta loboph.crassum 5 vrsta actinodiscus

 • 1 vrsta gorgonia (karibska)

 •  več vrst različnih diskusom (zelena, oranžna, rjavo zeleno oranžna)

 Ostalo:

 • 5x kozica Lysmata Wurdermanni

 • 1x Ježek

 

 

Tehnika

 • Merilec prevodnosti Dupla CT
 • Ph meter Dupla 300
 • Penilniki: 2x Red Sea Berlin in 1x Deltec (do 1000L)
 

DIY 

 • Ca co2 reaktor narejen iz steklene posode (volumna 20L z cca 12Kg koralnega peska) na katero je priključena črpalka Dupla z 2350L/h pretoka. Doziranje co2 kje cca 2-3 mehurčke / sekundo.
 • Magnetni mešalnik za hidroksid.Uporabljen je laboratorijski magnetni mešalnik pri katerem je originalna posoda zamenjana z pleksi posodo volumna cca 10L. Izhlapelo vodo se nadomešča z vodo iz Rowa 4 sistemske RO enote. Ro voda gre najprej v hidroksid magnetni mešalnik, ter nato v sistem.

Oba sistema učinkoviti uravnavata Kalcij in Kh v akvariju ter zagotavljata idealne razmere za bujno rast trdih koral..

 

 

Osvetlitev

Osvetlitev glavnega akvarija je sestavljena iz 24 cevi T5 moči 54W ter 10cevi T5 moči 39W. Od tega je 10 cevi T5 54W in 4 cevi T5 39W Osram Type 67(modra cev) ostale cevi pa so daylight (6000K in 6500K) proizvajalca Osram in Philips. Cevi so vezane v devet vej. Vsaka veja na svoj timer. Cevi se začnejo vključevati ob 12h in se do maximuma vključujejo cca 4 ure nato so 5 ur vključene vse, nakar se ob 21h cevi začnejo ugašat in cel sistem se izključi ob 2h ponoči. Nad pokrovom z cevmi so nameščene elektronske dušilke različnih proizvajalcev, ki so hlajene z dvema manjšima ventilatorjema. Tudi pokrov z cevmi ima prisiljeno zračenje z zunanjim ventilatorjem. Cel pokrov z  osvetlitvijo se da enostavno privzdigniti tako da se lahko posega v sam akvarij. Dostop do akvarija je mogoč z vseh štirih strani tako, da je vzdrževanje sila poenostavljeno. Cevi še nimajo odsevnikov, tako, da bo kasneje z odsevniki v sami akvarijski posodi še več svetlobe za zahtevne korale.

 

 

 

Filtracija

Filter je sestavljen iz enega velikega akvarija volumna 900L in dimenzij 300 x 55 x 60cm. Del tega akvarija predstavlja refugij (160 x 60 x 55cm) v katerem rastejo alge in tudi fragi. Ostali del pa predstavljata dva prekatna filtra, ki imata oba Jaubertov plenum. V enem je cca 30cm koralnega peska (pretok od zgoraj navzdol) v drugem pa je 40cm koralnega peska (pretok od spodaj navzgor). Ta drugi prekat ima plavajoč pokrov iz stiropora zato, da se doseže nepopolna anoksija(oksidacija zaradi pomanjkanja kisika v vodi). Zaradi uporabe obrnjenega Jaubertovega plenuma ne more priti do popolnega pomankanja kisika v vodi posledično se tako ne more tvorit H2S ampak se namesto tega razmnožujejo denitrifikacijske bakterije. Količina kisika v tem prekatu je 1mg/L kar zadostuje za dentrifikacijski proces.

 

 

Kroženje vode v akvariju

Kroženje vode je izvedeno z po dvema odprtinami na levi in desni strani akvarija na katere so priključene močne črpalke Hagen  vsaka z pretokom 8200L/h. Po dve in dve črpalki (ena desna in ena leva ter druga desna in druga leva) se vključujejo izmenično na 15 minut. Za dodatno cirkulacijo na sprednjem centralnem delu načrtujeva nakup še ene "šibkejše" Tunze Stream črpalke.

 

Hranjenje

Ribe hranimo večkrat dnevno z različno suho hrano v granulah in lističih (Dupla, Tetra in JBL). Vsak dan enkrat jih hranimo tudi z svežimi škampi, kozicami ali lignji katere pred hranjenjem nareževa na majhne koščke.

 
 
Parametri
temperatura trdota Kalcij NO3 PO4 gostota
24-26°C 12 500 0.0(Dupla) 0.0(Dupla) 54000uS

 

Vzdrževanje

Vsak dan dodajanje:

 • Koleriranega železa(po vizualnem izgledu koral in barvi  Caulerpe)

 • Jodovega pripravka (Jodova tinktura iz Lekarne 10 kapljic vsak drugi dan),

 • Fluor (Natrij-Flourid dodajanje glede na barvo vršičkov akropor)

 • mikroelementov (Oligoelementi-Red SAE -vivicoral)

(Vse tri kemikaljie se ne dodajajo v razmerju kakršno je v morski vodi ampak v razmerju ki velja v kristalni sestavi aragonita, ki sestavlja korale)

dnevno:  

 • pregled organizmov, 

 • čiščenje penilnikov

občasno: 

 • odstranjevanje odvečnih alg

 • pregled novo naseljenih in preseljenih fragov

 

Zaključek,  ugotovitve in načrti

Povečati število koral, približevati voden parametre pogojem v naravi, poizkus razmnoževanja nekaterih rib. Kmalu bova tudi izboljšala zunanji izgled akvarija saj bo okrog akvarija obloženo z oblogo tako, da bodo vse črpalke, žice in cevi skrite pogledom.

 

Prihodnost:

Upamo, da bomo z našimi koralami osrečili tiste ki so nam jih že poklonili in tudi drugim novim akvaristom olajšali muke.

Njim velja nasvet: Potrpljenje, pozornost in brez hitrih sprememb pogojev v katerih deluje akvarij. Procesi v koralah so počasni in vsako izboljšanje se opazi šele po dolgem času medtem ko se napake ki vodijo v propad koral pokažejo dokaj hitro.

 

Slike koral in rib: 

 

Zahvala

Leta sva bila osamljena morska akvarista a sva po slučaju v neki trgovini v Trstu spoznala Clownfish-a z katerim sva navezala stike, ter reševala mnoge akvaristične težave. 

Večna naših SPS koral je k nam prišla od naših prijateljev iz Slovenije. Iz teh fragov so nastale številne kolonije, ki naseljujejo na akvarij in nosijo Slovenska imena kot npr: Bojanova akropora, Clownfisheve montipore..... Tudi Andrejeva trgovina Korala je zaslužna za nekatera imena.  V zadnjem času so se začela pojavljati tudi Hrvaška imena npr: Jasenkina gorgonija..

 

Ker je na slikah videti ogromno velikih koral katere so namenjene za zamenjavo in prodajo pozivava vse zainteresirane akvariste, da se oglasijo pri nas, da odkupijo ali zamenjajo korale z nama. 

 

Pripravila: Lela  (Xenia) in Željko Pektor

 

Prevedel: Clownfish

diskusiji se lahko priključite tukaj: