AKVARIJ MESECA JULIJA 2011

 


- Osnovni podatki -

Dimenzije: 110 cm x 65 cm x 55 cm , 400 litrov

zbiralna posoda: 100 litrov

 

Zagon akvarija:oktober 2008

Razsvetljava : Reflekta PM3 8x39 W T5

4xT5 Ati Blue Plus, 2xT5 KZ New Generation, 2x T5 Fiji

  Kroženje vode

Tunze Nanostream 6055 2x
6100 Povratna črpalka
Tunze Multicontroller

Gretje in hlajenje :

Jager 200W

Za hlajenje skrbi klima v prostoru

Dodajanje Ca in KH:

Balingova metoda z uporabo peristaličnih črpalk

Filtracija
Jaubertov plenum
Živo kamenje ca. 20kg
IsshReef 250
IshReef ZEOvit reactor (magnetic)

Vzdrževanje:

Dnevno dodajanje pripravkov ZEOvit,
Mesečna menjava 10% vode,
Dvakrat mesečno čiščenje penilnika,
Mesečno čiščenje zaščitnega stekla na reflektorju,
Tedensko čiščenje stekla,
Generalno čiščenje črpalk 2x letno ali po potrebi,
Priprava vode RO-DI enota Denerle; 190l/dan

 

Zgodovina:

S svojo prvo ribico sem se srečal za tretji rojstni dan. Šlo je za zlato ribico v malem steklenem akvariju.. Akvaristika me je takoj navdušila in zasvojila.

Zagon akvarija:

Oktobra 2008 se je ponudila možnost za postavitev sedanjega akvarija. Odločitev je padla. V manj kot tednu dni je bila posoda že na kovinskem podstavku na svojem sedanjem mestu. Sledilo je polnjenje akvarija ter prenos organizmov iz starega manjšega akvarija.

Filtracija:

Odločil sem se za preizkušeno berlinsko metodo filtracije, ki v kombinaciji z zmogljivim penilnikom v lastni izvedbi ter proizvodi ZEOvit daje zadovoljive rzultate. Ogledni akvarij je s pomočjo notranjega preliva povezan s posodo v kateri so locirani algni filter, penilnik, reaktor za aktivno oglje in odstranjevalec fosfatov.

Aquascape:

V mojem sistemu sem se odločil za minimalno količino kamenja ki je sestavljeno v višji stolp na desni strani akvarija ter v drugi fokus točki nižje kup kamenja. S tako postavitvijo sem zagotovil veliko pretočnost ter kar precej prostora za večje kolonije koral, ob enem pa veliko plavalnega prostora ter skrivališč za ribe. V akvariju je tako le slabih 20 kg živega kamenja.

Pretok:

Za pretok v akvariju skrbijo tri črpalke Tnuze turbele stream in sicer manjša skrita za levim kupom kamenja ter večja skrita za glavnim stebrom. Črpalke so krmiljeni s pomočjo Tunze multicontroller ki skrbi za valovanje tako v nočnem kot v dnevnem režimu.

Ca/KH/Mg:

Elemente dodajam ločeno s pomočjo peristaltičnih črpalk v tekoči obliki, »balingova« metoda.

Razsvetljava:

Odločil sem se za Reflektin reflektor z osem 39 W fluorescentnimi cevmi T5 od katerih sta dve ki omogočata efekt danenja in mračenja. Najboljše rezultate sem dobil s kombinacijo cevi, ki jih trenutno uporabljam, in si od sprednje stranice sledijo po sledečem vrstnem redu:

KZ new generation,

Ati blue plus,

KZ fiji,

Ati blue plus,

KZ fiji,

Ati blue plus,

KZ new generation

Ati blue plus

Razsvetljava je krmiljena s pomočjo akvarijskega krmilnika, ki je v samoizgradnji izveden okrog sistema za avtomatizacijo doma.

 

Korale:

V akvariju gojim več različnis skupin koral SPS, LPS ter mehke korale Od SPS koral ki jih gojim prevladujejo korale iz rodov Montipora sp, Acropora sp, Seriatopora sp, Porites sp. Predstavniki LPS koral so vrste Caulastrea sp, Euphyllia sp. Ter Favia sp. Posebno mesto na dnu akvarija zasedajo tudi tri školjke Tridacna sp. Mehke korale so v tem akvariju zelo malo zastopane in sicer gojim le par primerkov Zoanthus sp.

Za konec bi se rad zahvalil celotni ekipi foruma Sloreef, ki so veliko pripomogli do današnjega izgleda akvarija tako z izkušnjami o gojenju določenih vrst koral kot tudi pri samoizgradnjah ki so vključene v tale projekt.

 

 

 

 

 

Ribe:

V akvariju so naseljeni:
- jatica 15 chromis viridis
- Lo vulpinus
- Hepatus
- par Labroides dimidiatus
- par Nemateleotris decora
- ježa Mespilia globulus

Hepatus

Hepatus

Labroides dimidiatus & Nemateleotris decora

Nemateleotris decora

Lo vulpinus


Tekst:Marko Velikonja (Isshino)
Diskusija