AKVARIJ MESECA JULIJA  2007

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije: 200 cm x 80 cm x 75  cm,  1193 l.

Novi zagon akvarija:  25.10.2006

Razsvetljava :  

10 x T5 80 W, skupaj 800W (Reflekta)

Pretok:  1x Tunze 6060, 1x Tunze 6000 in 1x Tunze 6100

za pretok akvarij -zbiralnik skrbi Eheim 1250

FiltracijaGrotech penilnik, živo kamenje in aktivno oglje

Vzdrževanje:  2 krat mesečno zamenjam 10% vode.

 

  

UVOD

 

Po več letnem sušnem obdobju, kot ljubitelja akvaristike, me je pot zanesla v trgovino Korala. Pri takrat še ne poznanem lastniku (Andreju ) sem iskal informacije o diskusih. Vendar je ta kaj kmalu splavala po vodi, ko sem si ogledal morski akvarij. Tako je beseda dala besedo in postopki o postavitvi čebrička so se pričeli.

 

 

PEREDSTAVITEV AKVARIJA

 

Akvarij stoji pod obokom dnevne sobe in predsobe. Prostor je bil praktično neizkoriščen in ker sem ga želel zapreti sem prišel do zaključka da to naredim z akvarijem. Sam akvarij so mi po naročilu izdelali pri Amazoni v Kranju in je narejeno iz 12mm stekla na vrhu pa sta še dve prečni ojačitvi. Kovinska konstrukcija je samo stoječa in je bila izdelana v Ljubljani. Vse skupaj pa je lepo obdelano v les. V omari imam zbiralnik »sump«, v katerem najdemo Grotech penilnik ,Eheim pumpo za povratno vodo in Grotech Ca reaktor, s katerim uravnavam količino Ca in Mg. Manjka mi še »refugi«, ki pa je tudi že v izdelavi.

V oglednem delu akvarija najdemo še tri »stream-e«. kateri skrbijo za pretok vode in s tem tudi prenos hrane in hranljivih snovi v vodi za vse prebivalce v akvariju. Na dnu je 2-3 cm debela plast peska granulacije 3-5mm in približno 110kg kamenja. Luči pa sedijo na vrhu akvarija.

 

 

PREBIVALCI AKVARIJA

 

RIBE

1x Acanthurus leucosternon, beloprsi kirurg

1x Paracanthurus hepatus, modri kirurg

1x Zebrasoma flavescens, rumeni kirurg

Par Amphirion ocelleris, klovenska ribica

4 x Chromis viridis, gospice«

5 x Pterapogon kauderni, zebrasti koralni kraljiček

2 x Nemateleotris magnifica

1 x Synchiropus splendidus

x zeleni gobi

 

OSTALI PREBIVALCI

 

Par Lysmata amboinensis

Par Lysmata debelius

1 kačjerep

 

 

NEVRETENČARJI

 

Sam akvarij je sorazmerno mlad tako, da je v njem za sedaj našlo prostor nekaj SPS in LPS koral, katerim pa družbo dela morska veternica in par mehkih koral.

 

 

 

VZDRŽEVANJE

 

Vsako dnevno nego in ogled samega akvarija opravim zjutraj pred odhodom v službo. Ob prihodu domov pa odpravim vse morebitne pomanjkljivosti in očistim steklo. Vsako drugo soboto v mesecu pa menjam 10% vode. Za izhlapelo vodo pa skrbi osmolator  Tunze, kateri je nameščen pod akvarijem v posodi z RO vodo.

 

ZAKLJUČEK

 

Kaj naj rečem? Sem navdušen nad lepoto in čare samega sistema. Čeprav je potrebno veliko dela in truda je le ta poplačan. Kajti ko se človeško oko in domišljija združita lahko dobesedno zaplavaš v večni svet tišine, kjer lahko uživaš v vsej barvitosti in razigranosti  prebivalcev akvarija.

Naj za konec dodam. Hvala vsem ki ste mi pomagali z idejami in nasveti. Kljub vsemu pa moram ob tej pomoči izpostaviti in se še posebej zahvaliti Andreju Krašni, Dejanu Škrinjarju, Bojanu Jerini in Tomažu Pečanu.

 

Napisal Gregor Barbič Jutraž »Piškot«, 15. julij 2007

Diskusija