Akvarij meseca
Julij 2005

 

by Tadej Gornjec

 

 

Uvod

 

Z morsko akvaristiko sem začel leta 1999 na pobudo g. Matjaža Grilec iz Murske Sobote, ki se ukvarja z morsko akvaristiko že  več let. Takrat, leta 1999 še nisem bil toliko izučen in poučen o sami morski akvaristiki kot sem danes in zato mi je v veselje in v ponos, da Vam svoj akvarij lahko predstavim na Slooreef.com.

 

Ker je morska akvaristika »drag« hobi, sem se na začetku odločil in si nekatere njegove elemente priskrbel kar iz Jadrana. Pripeljal sem si skale, vetrnice in ribe, ki pa, kot sem nato lahko ugotovil, niso bile primerne za akvarij (tako je namreč tudi navedeno v strokovni literaturi). Sčasoma sem torej te jadranske ribe in organizme odstranjeval in v akvarij naseljeval ribe in organizme iz tropskega morja.

 

 

 

 

 

 

Predstavitev akvarija

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije: Serra 200, 100 cm x 50 cm x 40 cm

Novi zagon akvarija: 21. julij 2003.

Razsvetljava: 2 x 54W T5 (Actinic Blue in White), 2 x 38W T8 (Deep Sea in Blue Sky)

skupaj 184W.

Pretok skupaj: 4500 l/h (4*600l/h, 1*1200l/h,1*900l/h)

Pretok za kroženje vode: 3300 l/h (1*1200 l/h, 2*600 l/h, 1*900 l/h)

Filtracija: Berlinska metoda, DSB, živeče kamenje 35 kg, 20kg peska, Sander Venturi (65 cm) penilnik s črpalko Sacem 600 in dva zračna razpršilca, JBL phosphat Remover in Seachem Nitrat Remover v prektatnem filtru zraven akvarija (aktivno oglje) in modra goba.

Vzdrževanje: menjava 20 litrov vode dvakrat mesečno.

 

Akvarij je 200-litrski SERRA, dimenzije 100 x 50 x 40 cm z vgrajenim notranjim prekatom. Ker je ta akvarij namenjen za sladkovodne ribe, sem si moral osmisliti predelavo oz. dodelavo dodatnega filtra, ki ga lahko vidite na sliki desno ob akvariju oz. spodaj kjer je samo prekatni filter.

V akvariju imam okoli 35 kg živih skal, več vrst mehkih koral in rib.

 

Akvarij je v jedilnici ob kaminu

 

 

Zgodovina mojega akvarija

 

Čeravno sem akvarij začel evidentirati oz. spremljati dogajanje v njem, seveda s pomočjo fotoaparata komaj leta 2003, je zanimiva tudi njegova zgodovina pred samim letom 2003. O tem se lahko prepričate v pričujoči kratki »zgodovini«, ki jo navajam spodaj.

 

 

25.07.2003

10.09.2003

21.01.2004

11.03.2005

22.03.2005

04.05.2005

30.06.2005

- Moj akvarij od postavitve do danes -

 

Živi organizmi

Če pričakujete, da bom začel opisovati svoj koralni akvarij s trdimi in mehkimi koralami, vas želim opozoriti, da imam v njem pretežno mehke korale, ker so mi  trde korale še vedno prezahtevne za vzgojo.

 

22.03.2005

 

V svojem akvariju gostim tudi 7 morskih rib, ki so miroljubne in prijetne za človeško oko. Spadajo med ribe, ki niso občutljive na spremembe vode in prenesejo tudi ekstremne pogoje (višja vsebnost nitratov in fosfatov v vodi).

 

Zebrasomas scopas & Labroides d.

Sphaeramia nemaroptera

Amphirprion clarkii

Pterois volitans (žal je več nimam)

 

Ribe

Klovn (2)

Amphiprion clarkii

Kirurg

Zebrasomas scopas

Pisanka

Gramma loreto

Čistilec

Labroides dimidiatus

Pižamica (2)

Sphaeramia nemaroptera

Nevretenčarji

Anemona

Heteractis malu

Črv cevkar

Spirographis spallanzani

Polipi

Protopalythoa sp.

Mehka korala

Sinularia dura

Mehka korala

Sinularia notanda

Mehka korala (2)

Sarcophyton trocheliophorum

Mehka korala

Lobophytum sp.

Slonovo uho (rjavo)

Amplexidiscus fenestrafer

Kenia drevo

Capnella imbricata

Polipi

Xenia sp.

Polipi

Star polyps

Polipi

Epizoanthus sp.

Trda korala SPS

Montipora sp.

Čistilno osebje

Kozica (2)

Lysmata wundemanni

Kozica (2)

Lysmata amboinensis

Alge

Caulerpa brachypus

Halimeda opuntia

Caulerpa taxifolia

 

 

Montipora sp.

Brown Star polyps

Capnella imbricata

Green Star polyps

Amplexidiscus fenestrafer

Purple Mushroom

 

 

Green Mushroom

Protopalythoa sp.

Sarcophyton trocheliophorum

Sinularia dura

Sinularia notanda

Še ostale slike:

 

 

Čistilno osebje

 

Med čistilno osebje v mojem akvariju spadata dve vrsti kozic Lysmata wundemanni in Lysmata amboinensis, razen vrste kačjerepov, katere pa na žalost ne morem evidentirati, ker so ponavadi skrite v luknjah skal in kažejo navzven samo svoje krake. Poleg tega pa imam še bodičaste črve in postranice.

 

Akvarij z leve strani

 

Alge

 

Alge so namenjene za dekoracijo in služijo za odstranjevanje nitratov in fosfatov, zato imam tudi jaz v svojem akvariju eno makro algo Caulerpo, ki svojo nalogo izvrstno opravlja. Poleg tega pa se najde tudi alga Halimeda, ki pa služi kot naravni merilnik vsebnosti kalcija v vodi (ko je zelena je vsebnost kalcija v mejah normale, ko pa je bele pa ga primanjkuje).

 

Vzdrževanje

 

Na začetku mojega ukvarjanja z akvaristiko, sem prebral premalo literature, kar me je pa začelo stati ogromne denarce,zato sem se pri ponovni postavitvi akvarija v letu 2003, odločil za nakup filtra za reverzno osmozo. Danes zamenjujem 20 litrov vode na teden oz. na deset dni.

 

Dodajanje kalcija izvedem z pripravkom Reefkalk od firme  ???, poleg tega pa dodajam po potrebi še stroncij od firm  JBL.

 

Vodo pripravljam v kleti, kjer imam tudi filter in rezervoar

 z osmozno vodo

Zgornji del akvarija (brez pokrova)

 

Parametri vode

 

Temperatura:

Pozimi ~ 26ºC

Poleti ~ 27-29ºC

Slanost: ~ 1.024

pH: 8.3 - 8.5

Kalcij:  400-420ppm

Kalnost: 8.0-10.0 dKH

PO4: neizmerljiv

NO3: do 30 mg/l

 

Filtriranje

Filtriranje je ena od pomembnih odločitev slehernega akvarista. Za izbiro svojega načina filtriranja, sem izbral način Berlinske metode, to se pravi z uporabo penilnika in živega kamenja. Ker to v začetku ni bilo zadosti, sem izbral tudi način  z uporabo debele plasti peska in to kar 3 cm granulacije od 1 cm do 3 cm. V prekatnem filtru imam poleg modre gobe tudi razne odstranjevalce fosfatov in nitratov. Penilec sem si dodelal do te faze, da je sedaj njegov izmet lahko rečem, odličen. Penilec je od firme Sander, velikosti 65 cm, skozi katerega se pretaka voda pretoka 600 l/h. Ima vgrajen venturi razpršilec, ki pa ob samem delovanju ni izpolnil svojega namena., zato sem dodal dva razpršilca na zrak, ki pa sta priključena na zračno črpalko. Tako sem dosegel njegov maksimalni izkoristek Delovanje samega penilnika si lahko ogledate na spodnji sliki.

 

Delovanje penilnika

Prekatni filter

Skimer

 

 

 

Napisal in uredil: Tadej Gornjec, Martjanci, junij 2005