AKVARIJ MESECA JANUARJA 2005

 

 

Predstavitev:

 

Tokrat predstavljen akvarij je primer tehnično zelo enostavnega akvarija, ki kljub svoji enostavosti nudi zelo veliko. Akvarij je Juwelov Rio 180 ki ima novo razsvetljavo in odstranjen notranji filter. Prvo leto in pol je akvarij deloval izključno z eno črpalko 1200 l/h in razsvetljavo jakosti cca. 1W / l.  Sama filtracija pa poteka v plenumu (Jaubertova metoda) in v živem kamenju. Po tem času sem dodal še dodatno črpalko s površinskim skimerjem in kalcij reaktor kateri bistveno poveča rast trdih koral. Časovno mi akvarij vzame zelo malo časa za vzdrževanje. Hranjenje je dnevno z luskasto hrano in občasno s pripravljeno mešanico kalamarov in osliča, ki je zelo priljubljena jed rib, rakov, fungie in veternic. Enkrat na teden očistim stekla. Menjava vode sledi enkrat mesečno dobrih 10%. Na vsakih dva do tri mesece priključim še skimer na zračni razpršilec, da dodatno sčistim vodo. Glede na to, da akvarij ni močno obremenjen omenjena metoda zadostuje za rast koral in dobro počutje ostalih organizmov.  

 

Tehnična oprema:

 

Akvarij:                  Juwel Rio 180

 

Razsvetljava:            4x40 W (2x860-11, 2x67 modra)

 

Črpalke:                  1x New-Jet 1200 in 1x Rena 580, ki služi tudi za površinski skimer

 

Skimer:                    Na zračno črpalko - občasna uporaba  (na dva do tri mesece)

 

Kalcij reaktor:         enostopenjski reaktor polnjen z finim koralnim peskom

 

 

Kalcij reaktor z integrirano črpalko.

 

Prebivalci: 

 

          par klovenskih ribic A. Percula, ki prebivata v veternici

          par modrih gospic C. Viridis

          par porcelanastih rakov, ki prebivata v zavetju druge veternice

          2 veternici E. Quadricolor (rdeča, rjava)

          2 tridacni

          različne trde corale (acropore, montipore …)

          palitoje, zoantusi, diskusome, pahiclavularije…

          in seveda veliko drobnih organizmov (koralne rakovice, polži, kozice, mnogoščetinci…)

                    

Začetki:

 

     Z akvaristiko sem se v pravem smislu začel ukvarjati leta 1998 pa zaslugi Andreja Krašne. Tako sem že takrat začel za povprečnega ljubitelja ribic z ‘zelo’ velikim 180 l akvarijem Juwel RIO 180 (za pojme reef akvaristike skoraj minimalna velikost). Pravilno zastavljen akvarij in dobri rezultati so nudili obilo užitkov dobri dve leti.

 

Kot je običajno v življenju vedno naletiš na še višje cilje in tako sem pri Bojanu Dolencu videl prvi reef akvarij nad katerim sem bil ves navdušen. Piko na i je bil še akvarij pri Andreju Krašni, Bojanu Jerini in pred postavitvijo še pri Markotu Jevšku. Poti nazaj ni bilo več.  Začelo se je zbiranje informacij, katere so bile dostopne v glavnem samo pri redkih akvaristih pri nas in na spletu. Sledila so vprašanja kakšni prebivalci, kakšna razsvetljava, filtracija… Z razliko od takrat pri nas uveljavljenih mokro suhih filtrov sem poizkusil z Jaubertovo metodo, ki se je izkazala za uspešno. Kolikor vidim je sedaj že precej akvarijev postavljenih s to metodo in to kot osnovno ali vsaj dopolnilno metodo.  So pa bili začetki kar problematični. Zobe sva si začela skupaj lomiti z Dejanom Skrinjarjem in moram reči, da to zelo uspešno. Vsak je našel kaj koristnega in dobri rezultati so si kar sledili. Prvi testni akvarij,  ki je bil sicer kasneje bogato zaraščen z  algami je bil odlično izhodišče za eksperimentiranje.

 

 

Postavitev na novo

Velik problem je bila tudi planarija, katero sem iztrebil šele kasneje v novem akvariju s Salifertovim Flatworm exit. Da o Aiptasijah in njihovem uničevanju ne govorim. Kljub določenim slabim izkušnjam je čez dobre pol leta sledila predelava sladkovodnega akvarija v morskega. Na podlagi izkušenj se stare napake niso pojavljale. Akvarij se je sciklal po dobrem mesecu dni. Uporabil sem metodo postopnega osvetljevanja. Na začetku so bili v odlično pomoč proti algam raki samotarci tako, da akvarij sploh ni šel čez fazo zelenih nitastih alg. Obrali so še tiste preostanke alg, kar jih je ostalo po preselitvi in ščetkanju kamenja iz testnega akvarija. Čez čas se je populacija samotarcev zmanjševala. Eden razlog je bil premalo hrane, drugi pa skriti sovražnik, ki je za njimi puščal samo razbite hišice. Razlog je bil Mantis shrimp dolg kake 4,5 cm. Enkrat sem ga na lastne oči videl, kako je zgrabil nesrečnega raka in hišico obstreljeval s svojim orožjem. Ujel sem ga zgolj slučajno, ko sem prijel za večji kamen, kjer je imel svojo votlino. Spoznanje je bilo zelo boleče. Nisem mogel dojeti, da lahko taka mala živalica tako močno udari.  Nekaj dni sem ga imel ujetega  v plastični posodi. Njegovo orožje se je ponovno izkazalo, pri načrtovanem pobegu, ko je v plastiko napravil luknjo premera dveh cm.

Sledilo je stalno dopolnjevanje akvarija. Mehke korale sem počasi zamenjal za trde. Dodal še nekaj zanimivih živali, med katerimi so mi zelo pri srcu porcelanasta raka, ki zadovoljno živita v veternici že več kot eno leto.

Zelo zanimivo je tudi obnašanje organizmov v različnih pogojih. Živali predvsem korale so lahko popolnoma druge barve in oblike v različnih akvarijih. Zanimiv je tudi primer Sarcophytona ki je bil na začetku ko sem ga dobil rjav, po nekaj mesecih pa je postal zelen z roza polipi. Na sliki je v odprtem in zaprtem stanju.

 

Samonikla spužva na sredini:

 

    Na koncu bi še dodal, da je resnično vsak akvarij unikat zase s svojo specifično postavitvijo. Časa mu lahko posvetimo kolikor želimo. Lahko se spustimo zares v detajle in imamo natančen nadzor nad njim ali pa naredimo dobro osnovo in ostalo prepustimo naravi. V vsakem primeru pa nas bo razveseljeval in očaral s svojo lepoto.

 

Avtor prispevka:

Tomaž Pečan

Ljubljana, 3.1.2005

Diskusija