AKVARIJ MESECA DECEMBRA 2008

 


- Osnovni podatki -

Dimenzije: 100 cm x 40 cm x 55 cm,  220 litrov,

zbiralnik (sump) 100 litrov

Zagon akvarija: cca 6. mjesec 2007

Razsvetljava : 6 x 39W T5

  Kroženje vode 1 x Tunze Nanostream 6025(mod 6045), 1 x Tunze Wavebox
Filtracija Penilnik Deltec APF600 + 25kg živega kamenja, GROTECH 3kanalna dozir pumpa sa Balling solima+trace komplexi
Menjava vode: 1 krat tjedno zamenjam 10l vode(trudim se da bude tako :) )sa Tropic Marine PRO soli

 

 

UVOD

Ovo je moj treći reef akvarij u životu, a kako vrijeme prolazi, mislim da ću uskoro prijeći na novi, veći akvarij. :-) Ovaj akvarij startao sam prije cca godinu i pol dana, dok sam živio na drugoj adresi, i moram biti iskren, sa ovim akvarijem sam najviše napredovao u držanju krasnih i obojanih SPS koralja. Koncept akvarija je baziran na modernom i jednostavnom reef akvariju - kvalitetan LR, dobar skimmer i doziranje određenih kemijskih preparata. Sam akvarij je prošao kroz dva ciklusa cikliranja, prvi dok je bio startan, i tada je izgledao ovako:


Starejše slike akvarijaKao što možete vidjeti sa slike, to nije bio baš vrhunski reef akvarij, ali je sa vremenom napredovao.
Nakon određenog perioda, promjenio sam neke koralje, a samim time i rockscape, s kojim iskreno nikad nisam bio zadovoljan(pa čak ni sad!).
U 1.mjesecu 2008 godine, akvarij je još uvijek bio u Jastrebarskom (moja stara adresa) i izgledao ovako:Drugu fazu cikliranja je akvarij imao kada sam se oženio i preselio na novu adresu u Zagrebu sa svojom ženom.
Zbog veče količine koralja, nisam mogao slagati rockscape onako kako ja želim, več sam bio prisiljen složiti akvarij tako da mi stanu svi koralji i da oni zahtjevni koralji dobe najviše moguće svjetla.
Što se mene tiče – svjetla nikad dosta...
Svojedobno sam koristio i Xaqua metodu filtracije (več 6mj ne koristim kompletnu metodu) za koju imam zbilja pozitivno mišljenje, ali sam odustao zbog prevelike obveze koju ona stvara nad akvarijem.
Također sam bio uvjeren da mogu imati dobar reef i bez te metode, ako ne i bolji, a to sam po nekim svojim iskustvima i uspio.
Danas, kada primjetim da su nutrijenti u akvariju porasli (ponajviše jer povečavam broj riba polako, a time i hranu), znam koristiti dvije bočice Xaqua filtracije (Bio D i Bio P), kulturu bakterija i hranu za bakterije. To koristim umjesto PO4 removera.

Kada sam promjenio adresu, logično, morao sam i akvarij ponjeti sa sobom. Sam transport akvarija je bio dosta naporan i odvio se u jednom danu, ali je prošao bez ikakvih problema.
Kako je vrijeme prolazilo, ja sam prodao kalcij reaktor ponajviše zbog toga što kalcij reaktor iziskuje puno brige (iako ti to nitko ne kaže).
Prešao sam na Balling soli i sa njima sam jako zadovoljan. Koralji nisu nikad bolje rasli, a ja nisam nikad imao manje posla oko toga. :-p
Po meni je najvažnije sve u svom reef akvariju svesti na konstantu, od saliniteta, pH, Ca i Mg, pa do ostalih trace elemenata kao što su stroncij i barij, jod i flor, kalij, Fe i ostali teški metali.
Iz tog razloga sam nabavio komplexe koje doziram automatski sa Ballingovim solima preko dozir pumpe.
Od ostale „automatizacije“ imam doziranje RO vode (Kizomat 2000) što mi je napravio prijatelj, a tu RO vodu držim u 30l bačvi pored sumpa, unutar stalka od akvarija.

 

 

Od kako sam uspio večinu parametara staviti na konstantu, problema nemam, a akvarij nikad nije bolje i zdravije izgledao.
Ribe hranim jednom dnevno i sada radim na tome da nabavim što više malih ribica i invertebrata u parovima, to je trenutačno želja meni i mojoj ženi, jer želimo da akvarij izgleda kao prirodni reef, bogat životom, što smo vidjeli dok smo ronili u Crvenom moru.

PREBIVALCI AKVARIJA

 

 


 

Drugi organizmi:

3 x Tridacna maxima (modre)

2 x Lysmata amboiensis

XY x Turbo puža

 


Korale:

Acropora tumida

Catalaphyllia jardinei

Acropora florida

Blastomussa merletti

Acropora cerealis

Blastomussa wellsi

Acropora loripes

Ricordea florida

Acropora nana

2 fotosintetičke gorgonije

Acropora valida

Caulastrea furcata

Acropora echinata

Funghia fralinae

3x Acropora milleopora

Cycloseris sp.

Acropora prostrata 2 x Entacmea quadricolor rdeča
Acropora sp.

2-3 vrste Zoanthusa

Montipora capitata Parazoanthus gracilis
Montipora capricornis Discosoma sp.
Montipora sp. Xenia sp.

 

Problemi:

Akvarij je daleko od savršenog i trenutačno u njemu uz predivne SPS koralje uspješno držim i planarije, male hydre, pa čak i AEFW tojest acropora eating flatworms!

Naučio sam uz pomoć drugih SLOreefera kako se nositi sa AEFW pa se barem oko toga više ne uzrujavam, a ovo ostalo sam prihvatio kao prirodu.

Namjerno ne želim koristiti komercijalne proizvode za suzbijanje tih napasti, ne smetaju me toliko, jer rađe utrošim novac u neku predivnu ribicu koja će pronać te organizme kao ukusni obrok(informacije na internetu kažu da postoje takve ribe).

Želim napomenuti da sam sve slike slikao Panasonic Lumix TZ1 digitalnim fotoaparatom, a ove odozgora su slikane sa njegovim originalnim podvodnim kučištem DMC-MCTZ1.
Ovim putem želim  pozdraviti sve reefere i zaželiti im sreču sa njihovim akvarijima.

 

Vedran Stinčić