AKVARIJ MESECA AVGUSTA 2008

 


- Osnovni podatki -

Dimenzije: 110 cm x 45 cm x 58,5 cm,  230 litrov,

zbiralnik (sump) 70 litrov

Zagon akvarija: 10.10.2006

Razsvetljava : 6 x 39W T5

  Kroženje vode 1 x Tunze Nanostream 6025, 1 x Tunze Nanostream 6045, 1 x MaxiJet 1000
Filtracija Penilnik Beast 1200p Wave + 20kg živega kamenja
Menjava vode: enkrat do dvakrat na 14 dni menjava približno 20L vode

 

 

Začetki:

Začelo se je z 54 litrskim sladkovodnim akvarijem, ki sem ga dobila za rojstni dan. Po težko pričakovanem 14. dnevu ciklanja sem naselila preveliko število neprimernih in tudi prevelikih rib od katerih so bile nekatere tudi nezdrave in tako sem naslednjih par mesecev spremljala njihovo počasno umiranje. Ko sem v akvariju končno vzpostavila ravnovesje in je le ta dalj časa deloval brez problemov, sem se začela zanimati za morski akvarij s koralami. Da ne bi ponovila napake in se nepripravljena spustila v še zahtevnejši hobi, sem najprej poskušala zbrati čim več informacij predvsem preko interneta, ter po približno pol leta priprav naročila akvarij in opremo.

Živo kamenje sem dodajala postopoma, v upanju da bi čim več slepih potnikov v kamenju preživelo ter po približno mesecu in pol ciklanja dodala prvo ribico rumenega kirurga in ježka Tripneustes gratilla, ki sta pridno pojedla vse zelene alge. Ribe in korale sem dodajala postopoma, da ne bi prehitro preobremenila sistema.


Starejše slike akvarijaTrenuten izgled akvarija
(klikni na sliko za prikaz večje slike)


Vzdrževanje:

Vsak dan: čiščenje šip
Na vsake 2 dni: ročno dolivanje izhlapele vode
Enkrat do dvakrat tedensko: ročno dodajanje magnezija, kalcija in pripravka za dvig karbonatne trdote
Enkrat do dvakrat na 14 dni: menjava vode in sicer zamenjam približno 20 litrov vode naenkrat, čiščenje penilnika, čiščenje 1/2 peska
Enkrat na mesec: merjenje parametrov vode
Enkrat na 2 do 3 mesece: uporaba aktivnega oglja in odstranjevalca fosfatov, čiščenje Nanostreamov in ostalih črpalk.

 

Pripravki:
Morska sol Reef Crystals
Tropic Marin Bio Calcium
Tropic Marin Bio Magnesium
Red Sea Kh+
Tropic Marin Elimi-Phos
aktivno oglje FluvalHRANJENJE:

Vse ribe hranim enkrat na dan z briketi ali zmrznjeno artemijo, zaradi mandarinke pa dodajam tudi gojene artemije. Nekaj koral je odvisnih od dodatnega hranjenja zato hranim Trachyphilio in anemone enkrat na dva meseca s koščkom škampa ter Tubastreo enkrat na teden z artemijo. Pri slednji je hranjenje najtežje, saj moram z injekcijo nahranit vsak polip te korale, kar mi otežujejo še ribe in kozice, ki sproti kradejo hrano iz ust polipov, še preden jo zaščitim z plastično posodo. Težavno je tudi hranjenje črva cevkarja z brachionusi, saj je precej plašen in se hitro skrije v svojo cevko.

 Parametri:

No2 = 0

No3 = 0 - 2

Po4 = 0.00 - 0.03
Ph = 7.7 - 8.0
Kh = 10
Mg = 1400
Ca = 440

Slanost = 1,026

PROBLEMI

Največji problem se je pojavil pred približno letom dni, ko je akvarij prekrila plast rjavih alg diatomej brez meni znanega vzroka. Po dveh mesecih sem se jih končno znebila tako da dalj časa nisem zamenjala vode. Od takrat z algami nisem imela problemov, imela pa sem nekaj organizmov, ki se niso obnesli v mojem akvariju:

- Gobiodon okinawe, ker mi je v enem dnevu pojedel skoraj polovico akropore, čeprav prvi mesec ni kazal znakov, da ga zanimajo. Kasneje sem izvedela, da je v času drstenja teh ribic to kar pogosto.

- Thor amboniensis ali sexy shrimp, ker sta ga zasledovali in ščipali kozici in bi ga na koncu najbrž pojedli, če ga ne bi vzela iz akvarija.

- Školjka Tridacna crocea, ki jo je čez noč nekaj pojedlo.

Od nezaželenih prebivalcev sumim da pri meni domuje Mantis shrimp, ki ga krivim izginotja manjšega klovna in školjke. Njegovo značilno pokanje odmeva vsak večer v akvariju, vendar se še nisem na lastne oči prepričala, da gre res za to vrsto shrimpa in ne mogoče za kakšno drugo, manj škodljivo kot je naprimer Pistol shrimp.

 

Ribe:

1 x Zebrasoma flavescens

1 x Centropyge bispinosu

2 x Amphiphrion ocellaris

4 x Cromis viridis

1 x Escenius bicolor
1 x Synchiropus splendidus

 
 

 

Čistilno osebje:

1 x Tripneustes gratilla

2 x porcelanka

1 x rak samotarček

2 x Lysmata debelius 

nekaj polžkov

  

Drugi organizmi:

1 x zvezda Astropecten polycanthus

2 x kačjerep

1 x črv cevkar

 


Korale:

Galaxea fascicularis Sarcoophytum
Fungia Heliofungia actiniformis
Entacmea quadricolor Clavularia viridis
Zoanthus Trachyphyllia geoffroyi
Discusoma Ricordea florida
Porytes Tubastrea faulkneri
Montipora plate Euphylia divisa
Seriotopora hystrix Seriotopora caliendrum
Pocillopora

 

 

In še nekaj sličic:


ZAKLJUČEK:

Morski akvarij mi pomeni predvsem sprostitev, saj med vzdrževanjem, opazovanjem in dodajanjem novih organizmov povsem izključim zunanji svet in se potopim v spoznavanje koralnega grebena. Pripeljal me je tudi do želje po potovanjih v dežele z tropskim morjem, kjer je podvodno življenje v živo še bolj zanimivo. 

Opis pripravila: Maja Korošec


Diskusija