AKVARIJ MESECA AUGUSTA  2006

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije: 160 cm x 55 cm x 50  cm,  440 litrov,

Novi zagon akvarija:  1.11.2005

Razsvetljava : 5 x 54W T5 20000K Coral star Sylvania in

3 x 54W T5 10000K Aquastar Sylvania

Pretok:  Tunze Wavebox
Filtracija Berlinska metoda, DSB (Jadran), živeče kamenje 35 kg, 40kg peska,
Aktivno oglje (Serra) , Greenx-phosphat remover v DYT filtru.
Vzdrževanje:  Vodo menjam enkrat tedensko in to 5%. Aktivno uglje menjam vsakih 8 tednov (u filtru je stalno 24/7). PO4 odstranjevalec pa menjam vsakih 12 tednov . V vročih poletnih dneh moram  dolivati do 5 l vode vsak  dan. Za dolivanje uporabljam vodo iz pipe z dodatkom  Tetra AquaSafe.

 

Uvod :


Z morsko akvaristiko sam začela 2003. in sicer je bil to 200 l akvarij. Dve leti kasneje sem se odločila za večji akvarij, ki bo tu predstavljen. To je akvarij z ribami, trdimi in mehkim koralami in ostalimi nevretenčarji.

 

 

Zgodovina akvarija:


Akvarij sem zagnala 1. novembra 2005. V novi akvarij sem preselila vse živeče kamenje, pesek, ribe in ostale organizme iz svojega prejšnjega 200 literskega akvarija. To je bila že druga selitev akvarija. Uporabila sem približno polovico (200 litrov) utečene vode iz starega akvarija, ostalo vodo pa sem pripravila povsem na novo. Uporabila sem zaciklani filter. Dodala sam tudi novo živeče kamenje (Jadran) in novi pesek (Jadran). Parametri su od začetka dobri, kar pomeni stabilen pH in kH, brez amonijaka, nitritov, nitrata in fosfatov. Testerji so večinoma Seahemovi in JBL.

 


Novi akvarij ima pogled iz treh strani . Stoji v dnevni sobi, ampak skozi odprtino v zidu se vidi tudi iz spalnice. Največje spremembe v sistemu (iz 200 l u 440l) sta: v razsvetljavi (T8 so postale T5) in črpalke je zamenjal Tunze Wavebox.

 

 

To je tehnično zelo enostavno zgrajen akvarij. Nima : sumpa, refugija, penilnika, kalcijevega reaktorja, nobene RO ali močnih filtrov. Ima pa DSB z mrežico (plenum).

 

Organizmi
 

"Wachman goby" in "Convict goby" sta v akvariju od samega začetka. To so bile moje prve ribe. Ostale ribe so prišle kasneje. več kot leto dni imam tudi  Chromis-e, Salarius Fasciatus, Pseudanthias in squampinnis. Ostale ribe so nabavljene v času, ko že imam novi akvarij.
 

 

Ribe:

Wachman goby  

 

 

 Convict goby

 

 

par Cromis Viridis

 

Pseudanthias squampinnis

 

 

.Zebrasoma flavescens

 

.par Amphirion ocelleris

 

.Euxiphipops navarcos

 

.par Synchiropus splendidus

 

.Salarius fasciatus

 

Korale


Prve korale , katere sem kupila so bile Caulastrea sp (zelena) in "green star polyp". Potem so sledile Xenie, Montipora digitata (rjava) in Sarcophiton sp. Preko več let sem uspela kupiti, dobiti ali zamenjati kar veliko  trdih koral  (SPS, LPS), mehkih koral, zoantida, gorgonij in nefotosintetskih  koral (2 vrste). Do sedaj  nisam izgubila niti eno kolonijo koral, od tistih, katere sem naselila v akvarij. Z barvami sem več kot zadovoljna. Če bi želela našteti vse vrste koral, ne bi dokončala do jutri in verjetno bi tudi kakšno pozabila. 

Ostali organizmi

 

 

Ostali organizmi:

2x Lysmata debelius

 3 x Lysmate amboinensis

Anemonia sulcata

Actinia equina

Entacmaea quadricolor (rdeča in zelena)
Tridacna maxima
Tridacna derasa
kačjerep
polži in raki samotarčki

 

Vzdrževanje


V akvariju imam nekakšno ravnotežje med LPS, SPS in mehkimi koralami. Dve nefotosintetski korali  imam že precej dolgo. Korale v mojem akvariju so rahlo izgubile na barvi, no to se je zelo hitro popravilo. Hranim SPS, gorgonije in nekatere mehke korale z živimi artemijami, anemone in LPS korale pa s koščkom lignja. Vodo menjam enkrat tedensko in to 5%.tj 20l. Vsak dan očistim stekla, pogledam korale in nahranim ribe.
Aktivno uglje menjam vsakih 8 tednov (u filtru je stalno 24/7). PO4 odstranjevalec pa menjam vsakih 12 tednov . V vročih poletnih dneh moram  dolivati do 5 l vode vsak  dan. Za dolivanje uporabljam vodo iz pipe z dodatkom  Tetra Aqua safe. Dodajanje kalcija izvedem s pripravkom tekočeg kalcija (Serra), poleg tega pa dodajam po potrebi še stroncij od podjetja  ReefEvolution in Trace elements 2.

 

 

Konec


Ovaj hobby smatram najdivnijim na svijetu, posebno s toga jer sam upoznala divne ljude, koji su mi u startu pomogli kako organizmima tako i savijetima. Upoznala sam puno divnih ljudi i kada bih sve nabrojila, ne bih do sutra prestala. Posebno ču izdvojiti i zahvaliti se Ljerki (Xenii), (nju sam tek nedavno upoznala, prije nešto više od pola godine, ali stvorile smo takvo prijateljstvo i našla sam u njoj osobu od bezgraničnog povjerenja, izuzetnog znanja, te na njezin nagovor nedavno digla forum za morsku koraljnu akvaristiku; Bojanu J. i Dejanu (Clownfish),dva akvarista čiji su mi akvariji bili dugo vremena uzor, a savijeti i pokloni koje sam dobila od njih su bili od neizmjerne važnosti. S njima sam se razmijenila s dosta koralja te tako popunila svoju kolekciju. Ostale prijatelje koje sam stekla tokom svih ovih godina (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Makedonija, Novi Zeland, Nizozemska...), reeferi dragi, hvala Vam svima od srca, uz vas je ovaj hobby jos puno ljepši, druženje s vama je predivno.Reef akvaristika, osim što čovjek nauči dosta novih i zanimljivih stvari, stekne i prijatelje diljem svijeta.
Posebnu zahvalu bez kojeg ovaj akvarij ne bi niti postojao zaslužuje moj dragi Stipe.

 

Opis pripravila:  Jasenka

 

Diskusija