AKVARIJ MESECA APRILA  2007

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije akvarija: 36 cm x 26 cm x 27  cm,  24 l.

Dimenzije zbiralnika: 36 cm x 11 cm x 40  cm,  13 l.

Zagon akvarija:  24.9.2006

Razsvetljava :  

1 x 11W Osram Dulux S G23(860) - Daylight, 2 x 9W Osram Dulux S G23(67) - Blue

nočna osvetlitev Hydor AQUA Color (4 modre Diode)

Pretok:  1x Eheim Compact 600L/h v zbiralni posodi, 1 x AquaEl Powerhead Circulator 350L/h

FiltracijaBerlinska metoda, živeče kamenje 2,5 kg, 1,7kg koralnega peska granulacije 1mm, 30 g Aktivnega oglja (Serra) v pasivnem načinu, 12g Tropic Marin Elimi phos v pasivnem načinu, Skimmer Visi-Jet-PS s predelano zbiralno komoro in dušilcem.

 

 

 

Uvod :

 

Z morsko akvaristiko sem se srečal po naključju, ko me je moja zvedavost pripeljala na www.sloreef.com. Tam predstavljeni akvariji so me navdušili do te mere, da sem naslednje mesece samo tuhtal, kako bi se lotil zadeve, medtem pa prebiral članke in nabiral znanje. Marca 2006 je končno padla odločitev, da v poskusno popravljeni akvarijski posodi naredim pico-reef. Temu je sledila predelava te iste posode, izdelava zbiralnika, ki je postavljen za njo, povezava obeh ter izdelava neke vrste kompleta. Zbiralnik v tem sistemu služi kot neke vrste sump. V njej je večina opreme, to je: zaradi omejenih dimenzij predelana penilka, povratna črpalka, grelec, sonda za tokovno zaščito, nivojska stikala, ki krmilijo sistem za dolivanje vode in v pasivnem načinu uporabljen odstranjevalec fosfatov ter aktivno oglje. Celoten sistem ima 32 litrov vode, od tega jih je 22 v predstavnem akvariju in 10 v zbiralni posodi.


 

 

Zgodovina akvarija:
 

Akvarij sem zagnal 29.4.2006. Takrat je sistem obsegal glavno in zbiralno posodo, penilko, povratna črpalka je bila 300L/h, sistem za dolivanje izhlapele vode, narejen s pomočjo plovnih stikal (minimum in redundančni maksimum v zbiralni posodi, ter minimum v rezervoarju za RO vodo), 1,7 kg koralnega peska granulacije 1mm, za razsvetljavo pa sta skrbeli 2 x 11W Osram Dulux S G23 (860) – Daylight. 5.5.2006 sem v sistem dodal 2,5 kg delno sciklanega živega kamenja.

 

 

Začetek 5.5.2006

 

Ker sem na samem začetku uporabil 10L vode iz že postavljenega akvarija se je samo ciklanje dogajalo precej hitreje. Akvarij je bil v roku dveh mescev skozi faze rjavih in pa zelenih alg, pojavljati pa so se že pričele prve koralinske alge. Sredi junija 2006 sem vnesel prve organizme, Xenijo in pa nekaj Zoanthusov, s koncem junija 2006 pa še nekaj drugih mehkih in trdih koral.

 

 

 

29.6.2006

 

Kmalu sem ugotovil, da razsvetljava ne bo zadostovala, zato sem izdelal drug pokrov v katerem je na samem začetku omenjena razsvetljava. Odločilnega pomena je bil tudi vgrajen Reflektin reflektor. V juliju 2006 sem se srečal še s problemom povišanih temperatur vode. Rešil sem ga s pomočjo regulatorja temperature, po Bojanovem članku, ki krmili tri 4x4 cm velike ventilatorje v akvarijskem pokrovu. Sledili so vedno novi organizmi s katerimi sem odkrival dodatne potrebe in zahteve koralnega morskega akvarija. Oktobra je akvarij izgledal takole:

 

 


 Oktober 2006

 

S koncem marca 2007 sem naselil še klovnčka, gobija in pa skupino štirih kozic Thor amboinesis ali Sexy shrimp-ov. Trenutno akvarij izgleda tako, kot je videti na prvih dveh slikah.

 

 

 

 

 

Ribe

 

Amphirion ocellaris

 

Euphyllia divisa in Amphiprion ocellaris

 

 

 

Cryptocentrus cinctus

 

 

Goby - Cryptocentrus cinctus

 

 

 

 

 

Korale

 

Prve korale v mojem piko akvariju so bile mehke in sicer Zoanthus sp. (Protopalythoe)

in pa bela Xenija sp

 

 

 

 

Tem so kaj kmalu sledile še Seriatopora hystrix, Sarcophyton  

 

 

Pocilopora, Seriatopora caliendrum

 

 

Candy Coral-e

 

 

še več Zoanthusov in Galaxea green,

 

 

 

Favia sp.,  Euphylia divisa

 

 

Goniopora sp.: pink, green,

 

 

in Discusoma sp. : metallic blue, bright green-striped in Actinodiscus red

 

 

 

 

 

 

Ostali organizmi

 

4 primerki Thor amboinesis – Sexy shrimp

 

 

 

 

 

 

Vzdrževanje


Tedensko menjam 5 do 6 litrov, kar pomeni 20% vode v sistemu. Aktivno oglje in odstranjevalec fosfatov pa menjam vsakih 6 tednov. Moj akvarij je specifičen ker je majhen, v tako majhnem akvariju pa lahko vsaka sprememba pomeni velik šok za organizme. Izhajajoč s tega stališča opravljam  nekaj mesečna temeljita čiščenja penilke, povratne in pa cirkulacijske črpalke. Vsake dva tedna očistim in z RO vodo sperem dovod zraka v penilko in pa akrilitno zaščitno ploščo, ki ščiti neonke pred škropljenjem z vodne gladine. Tedensko dolijem RO vodo v posodo iz katere sistem za avtomatsko dolivanje vode samodejno doliva izhlapelo vodo. Vsak četrti dan doziram potrebno količino Tropic Marin Bio Calciuma in pa Aqua Medic Mg. Vsak tretji dan doziram jajčeca od ostrig za hrano koralam.

 

 

 

 

Zaključek


Morska akvaristika je čudovit hoby, ki te vleče k vedno novim izzivom in pripelje do novih dognanj.  Skrb za tako majhen sistem kot je moj zahteva veliko pozornosti in truda, v končni fazi celo več kot, če bi imel desetkrat večji sistem. Konec koncev pa je tudi v tem nek čar, da poskušaš zadeve zastaviti in postaviti tako, da z minimalnim poseganjem sistem deluje kolikor toliko stabilno.

 

Za konec bi se rad zahvalil Bojanu Jerini (Bojan), Dejanu (Clownfish), Sašotu (Sc00by), Marku (isshino), Tomažu Pečanu (TomazP)-Reflekta, Andreju Krašni(Andrej)-Korala in Sloreef-u na sploh. Če nebi bilo tega foruma danes nebi imel tega piko akvarija in nebi planiral večjega nekje v prihodnosti.

 

 

 

Opis pripravil:  Dean Krašna Halilagič

 

Diskusija