AKVARIJ MESECA APRILA 2006

 

 

.

 Osnovni podatki

Dimenzije: 160 cm x 50 cm x 60 cm

Zagon akvarija: 12. 06. 2005

Razsvetljava: 6x 80w, T5

Vodna cirkulacija Tunze Stream 6080, 2x Marea 4400, Eheim 1250 (povratna črpalka)

Filtracija: skimmer Schuran Jetskim 120 z dodatnim vpihovanjem zraka

Akvarij obratuje eno leto

 

Z morsko akvaristiko sem se začel ukvarjati pred dobrima dvema letoma. Za ta čudoviti hobi me je ogrel Tomaž Pečan, ki je očeta zalagal s slikicami svojega akvarija. Doma smo te slikice z navdušenjem pregledovali in se naposled odločili za morski akvarij. Da stroški za začetek nebi bili previsoki, sem se odločil preurediti moj stari akvarij z ustonošami. Ker je stvar še kar uspevala, smo se po enem letu odločili za postavitev sedanjega akvarija.

 

Akvarij se nahaja v kotu dnevne sobe, med dvema panoramskima oknoma. Vsa tehnična oprema je spravljena v omarico pod akvarijem. Ta sicer še ni dokončana, saj ji manjkajo še zložljiva vrata in snemljive stranice. Potrebno je vedeti, da večino financiram sam in je težko zbirati večje vsote denarja, ko pa lahko denar hitro poženem za kakšno koralo. Prav tako strada tudi projekt novega reflektorja nad refugijem, ki naj nebi svetil po sumpu, posledično, pa bi bilo manj nadležnih alg v cevkah in skimmerju.

 

..

 

 

Sistem je krmiljen s Zelio Logic krmilnikom podjetja Telemecanique. Slednjega je izredno lahko programirati v več jezikih. Omogoča tudi programiranje na roke, kar je uporabno pri manjših spremembah.

Stalen nivo kalcija vzdržujem z DIY kalcijevim reaktorjem na CO2. Schuranov Jetskim 120 je malce predelan, ima dodatno vpihovanje zraka s podstrešja, kar poveča izkoristek in zmanjša zvok na minimum. Uporabljam odstranjevalec fosfatov podjetja Aqua connect, Contraphos.

 

Akvarij je preživel nekaj sprememb postavitve kamenja, ki je sedaj fiksna, menjavo razsvetljave in izredno dolgo fazo cianobakterij, ki se ni in ni nehala. Kasneje je bila kot možni vzrok ugotovljena neprimerna sol.

Uporabljam monaško metodo filtracije, ki je kombinirana z živim kamenjem. Metoda se zaenkrat obnese dobro in sem z njo popolnoma zadovoljen. Zaradi drobnega peska sem sicer imel probleme z razpihovanjem a sem jih saniral z novo postavitvijo streamov in nasutjem nekaj grobega peska na mesta, kjer je pesek razpihovalo.

 

Kratki slikovni dnevnik:

 

22.7.2005

22.8.2005

2.1.2006

.

29.3.2006

 

Ribe:

2 Pseudanthias squampinnis - Pirka

1 Pseudocheilinus hexataenia- Six line wrasse

1 Zebrasoma flavescens - Rumeni kirurg

1 Zebrasoma xanthurum - Vijolični kirurg

1  Oxycirrhites typus

1 Acanthurus leucosternon - Beloprsi kirurg

1 Synchiropus stellatus - Zmajček

 

..

 

 

LPS korale

Caulastrea furcata

Trachyphyllia radiata

Cynarina lacrymalis

Scolymia vitiensis

Fungia repanda

Fungia scutaria

 

 

Ostali nevretenčarji:

1 Tridactna dereasa - školjka

1 Tridactna maxima - školjka

1 Lima scabra - školjka

1 Protula bispiralis – črv cevkar

1 Enoplometopus debelius - jastog

1 Lysmata amboinensis – kozica čistilka

1 Entacema quadricolor – vetrnica

1 Diadema setosum – ježek

1 Stichodactyla haddoni - vetrnica

 

 

V akvariju imam nekakšno ravnotežje med tako imenovanimi mehkimi, LPS in SPS koralami. Sicer zadnje čase precej pozornosti posvečam SPS koralam, a ostalih vsaj pri meni zagotovo nikoli ne bodo izpodrinile. Korale v mojem akvariju so rahlo izgubile na barvi, odkar sem v akvarij naselil leucosternona. Ukrep bo menjava že malce izrabljenega odstranjevalca fosfatov, povečanje njegovega volumna ter bolj pogosto menjavanje vode.

 

 

 

Hranjenje:

V akvarij ne dodajam ničesar razen 1,5ml zgoščene mešanice planktona na dan in vitaminov, ki jih pomešam v ribjo hrano. Ta je večinoma sestavljena iz odmrznjene artemije, suhih alg BiosonaL in občasnih priboljškov, ki jih uspejo pokrasti iz koral ob njihovem hranjenju. LPS korale in vetrnice hranim s koščkom lignja, škampa ali sardona.

 

Vzdrževanje:

Ugotovil sem, da čim manj kot se z akvarijem ukvarjam, manj dodatnega vzdrževanja je potrebnega. Pod stvari, ki jih redno opravljam spadajo: dvakrat tedensko praznjenje zbirne posode skimmerja, dnevno brisanje stekel, mesečno menjavanje  ca. 45L vode, sesanje dna v sumpu enkrat na teden in dolivanje RO vode v posodo za izhlapelo vodo. Stvari, ki jih opravljam občasno so: dodajanje peska v kalcijev reaktor, čiščenje reflektorja, skimmerja in črpalk.

 

Za konec bi se rad zahvalil mojemu očetu – technical support, za vse potrpljenje, apaurine, bencin in tolarčke ki smo jih porabili za akvarij. Pa tudi mami, da še vedno verjame, da so visoki računi za elektriko od sušilnega in plesen v sobi od pomivalnega stroja.

Hvala tudi vsem SLOreefovcem za pomoč in humanost, ko sem se še solil.

Napisal Dinko Zavrl Džananović

Diskusija