AKVARIJ MESECA APRILA 2005

 

 

 

 

Predstavljen akvarij bo mogoče razočaral vse tiste, ki so pričakovali delček koralnega grebena na domu, ampak ti so že dobili priložnost, zato tokrat malo drugače.

 

Dimenzije stekla: 150 x 50 x višina 65, bruto volumen 487 litrov

 

 

Lastnik:                        MARKO ČERNE, POSTOJNA

Postavitev in zagon:    19.1.2004

Mere akvarija:           150(D)*50(Š)*60(V) z notranjim DIY prelivom v sump.

Volumen:                     487 Litrov

 

 

 

ZAČETKI :

 

Začetki moje morske akvaristike segajo leto in pol nazaj, ko sem morsko vodo natočil v 135l akvarij.  Za osvetlitev je imel z dodatno vgradnjo tri neonske cevi, filtracija talni filter z obrnjenim tokom, črpalko za mešanje vode, nekaj kg kamenja, dva klovna, dve gospici, jadranske samotarce in veternico.  Kljub svoji majhnosti je deloval zelo dobro in tudi zato sem se odločil za nadgradnjo.

 

500l akvarij:

Že obstoječemu akvariju 150 x 50 x 65 cm z original Juwel pokrovom, sem 19/01/2004 zamenjal vsebino in ga predelal v morskega. Ker me že od nekdaj fascinirajo ribe, je bila odločitev glede tipa akvarija dokaj enostavna. Več preglavic mi je povzročala izbira načina filtriranja. Veliko literature sem prebral, se posvetoval z nekaterimi uspešnimi akvaristi in na koncu izbral kombinacijo za katero sem bil prepričan, da je zame najboljša. Naknadno sem jo še dodelal, ampak zaradi vedno novih odkritji na področju filtracije sem prepričan, da ni dokonča.

V akvariju imam 1-1,5 cm debelo plast grobega (0,5-1cm) koralnega peska in cca 40kg kamenja (Berlinska metoda). Večina kamenja je iz Jadrana, manjši del je bilo kupljenega mrtvega in samo nekaj manjših kosov živečega. Pod akvarijem je DIY lesena akvarijska omarica, kopija Juwelove s tem, da so vse 4 nosilne stranice dvoplastne (2 x 18 mm) in zadnja stena je iz enega kosa. Zgornja ploskev je iz 3 cm debele vezane plošče. Tako ojačena omarica ima zagotovo dovolj veliko nosilnost, ampak, če bi se še enkrat odločal, bi zaradi možnosti zamakanja, naredil kovinsko konstrukcijo.

Pod omarico, za razliko od večine morskih akvaristov, nimam ničesar.

 

 

 

Že na začetku predstavitve želim poudariti, da imam od vsega začetka težave z prekomerno rastjo nezaželenih alg. Akvarij zaradi nadgradnje ni šel skozi vse faze alg, nitrit je padel na nemerljivo vrednost že čez 14 dni po zagonu oz. nikoli v fazi ciklanja ni dosegel vrednost nad 0,8mg/l. Najprej so se mi začele pojavljati zelene puhaste alge, katere so čez čas spremenile barvo v bordo rdečo. Sprva se mi je to zdelo zelo lepo, ampak glede na hitrost razmnoževanja sem kaj kmalu ugotovil, da mi bodo delale preglavice. Ročno odstranjevanje je bilo uspešno dva tedna, dokler so bile alge oslabljene, potem se je ponovila stara zgodba, zato sem se odločil za vnos ježka Diadema. V akvarij sem dodal najprej enega in potem še enega, katera sta prvi teden po vnosu kar lepo redčila alge, kasneje postala lena. Sledil je vnos okoli 50 jadranskih polžev, kateri so tudi lepo pričeli z čiščenjem, dokler ni F. flavissimus ugotovil, da imajo okusne tipalke in meso. Žal, je bila ta poteza napačna, ker je veliko polžev delno pogrizenih razpadalo za kamenjem v akvariju in še dodatno ''bogatilo vodo''. Vnos približno 60 jadranskih rakov samotarjev je pohvalno čistilo alge, ampak tudi preveč vznemirjalo nevretenčarje, tako da sem jih polovico odstranil in ročno očistil večino kamenja.

 

 

 

Tehnična oprema:

Akvarij:            Pokrov Juwel Rio, steklo 150 x 50 x 65, volumen 487litrov, debelina stekla12mm

Razsvetljava:   2 x 36 W T8 – original Juwel (Osram 880 + 67 modra) 2 x 80W T5 (Osram 860 + 67 modra), skupaj 487W, skoraj 0,5W/l.

Črpalke:           1x New-Jet 1200l/h, 1x Hydor 1200l/h, 1 x Hydor 2.800l/h, 1x Tunze turbelle stream 8.500l/h, skupni pretok 13.700l/h ali 28x 

                          bruto volumna/uro

Skimer:            Aqua Medic turboflotor 1000 z črpalko 2.500l/h

Sump:               30l z modro gobo, pretok 1x Hydor 1200l/h, 1 x Hydor 2.800l/h, skupaj 4.000l/uro

Algni filter:      25l pretoka 300l/uro

Reaktor za dodajanje apnene vode: doma narejeno avtomatsko dodajanje apnene vode preko Nilsenovega reaktorja

Glavno mešanje vode v akvariju: Rotirajoča črpalka Tunze turbelle stream z Belimo pogonom in krmilnikom MK111.

Varnost:          V el. omarici FID stikalo in sonda za ozemljitev vode

 

 

 

 

 

Filtracija:

Vsa filtracija in sump, ki je v isti višini kot akvarij, se nahaja v pralnici, na drugi strani zida. Povezava z glavnim akvarijem je preko petih cevi, od tega tri odtočne iz akvarija, katere delujejo kot natega in dve dotočni.

 

 

Za vračanje vode v akvarij skrbita dve črpalki pretoka 2.800l/h in 1.200l/h, torej skupaj 4.000l/h  V sumpu mehansko čiščenje vode opravlja  modra pena, katero spiram pod tekočo vodo vsakih 5 dni, včasih tudi pogosteje.

Mnenja o uporabi mehanske filtracije so sicer deljena, večina zagovornikov je proti, ampak ker je akvarij pretežno ribji in dokler bom spiral iz nje veliko umazanije, katera bi obremenila akvarij, jo bom uporabljal. Klasičnega biološkega filtra nimam, biološka filtracija se vrši po Berlinski metodi na kamnih v glavnem akvariju.

 

 

V sumpu je dodan še penilec z črpalko 2.500l/h Aqua Medic Turboflotor multi, 25l algni filter pretoka 300l/h

 

 

 ter DIY sulphur denitrator na žveplene kroglice z nevtralizatorjem kisline (lomljene korale).

 

 

Narejen je zelo primitivno. V planu je bila načrtovana izdelava novega, ker pa rezultati niso bili pozitivni je bil projekt ustavljen. Nekateri akvaristi z njim sicer dosegajo dobre rezultate, ampak pri meni ne deluje. Meritve nitrata na izhodu s Salifert testom je vedno pokazal enako vrednost kot v akvariju ali celo za malenkost višjo, medtem ko so bile meritve z Naturafin testom neprimerljive z priloženo barvno lestvico, ker se je testna tekočina vedno obarvala v rjavi odtenek (namesto rdečkast). V začetku meseca marca 2005 sem odklopil 50% vsebine denitratorja (povečal hitrost pretakanja skozi denitrator na tanek curek vode). Edina dobra lastnost je po mojih izkušnjah samo raztapljanje drobljenih koral in to je tudi vzrok, da ga že prej nisem umaknil.

 

 

 

Parametri vode:

Čeprav nisem reden merilec, so zadnji parametri sledeči:

-         pH 8,15 – 8,20

-         Slanost 1.024 – 1.025

-         Karbonatna trdota 8,96

-         Kalcij 395 mg/l

-         Nitrat po zadnjh meritvah 0,2mg/l, pred meseci 2,5 – 5 mg/l

-         Fosfata nisem nikoli meril, čeprav bi ga moral tudi zaradi žveplenega denitratorja.

Voda je v akvariju še kar prozorna, občasno zaplavajo tudi večji kakci, katere močna mehanska filtracija hitro odstrani.

 

 

Cirkulacija vode:

Eden izmed pomembnejših dejavnikov stabilnega, tako reef, kot ribjega akvarija in življenja v njem je cirkulacija vode. Zaželjen pretok 5-10 krat volumen akvarija na uro, ki ga zasledimo predvsem v starejši literaturi, je po moji oceni premajhen. Sam imam pretoka 28 krat bruto volumen akvarija na uro in sem prepričan, da nisem nič  pretiraval. Poleg tega skrbi za turbulenco vode pogon Belimo, kateri izmenično obrača levo/desno črpalko Turbele Stream, pretoka 8.500l/h. Po uporabi Belimo pogona in krmilnika MK111 se je kroženje vode izredno povečalo in se v akvariju praktično ne potrebuje nobene dodatne črpalke več. Za pomoč se zahvaljujem Bojanu & Clownfishu.

 

 

 

Zaradi pomanjkanja prostora, predvsem med vodno gladino in pokrovom akvarija je bila namestitev pogona dokaj zahtevna. Ker je pod pokrovom veliko vlage je pogon vgrajen v akrilno škatlo s pokrovom, ki služi tudi kot nosilec, katere dve stranici slonita na robu okvirja akvarija in je pritrjena z dvema pohištvenima vijakoma..

 

Za avtomatsko dodajanje izhlapele vode skrbi plastenka z R/O vodo, v katero po eni cevki zračna črpalka potiska zrak, po drugi cevki voda kaplja v Nilsenov reaktor in potem preko regulirnega ventila v akvarij. Črpalko za zrak vklaplja/izklaplja časovna ura (nočni režim) in plovno stikalo v sumpu, ki izklopi zračno črpalko, ko je napolnila dovolj vode v sump. Ideja za avtomatsko doziranje R/O vode ni moja, ampak sem jo zasledil nekje na spletnih straneh. Dodal sem ji še Bojanovo idejo Nilsenovega reaktorja, čeprav je po zadnjih informacijah nepotreben.

 

 

 

Prebivalci:

-         par klovenskih ribic A. Percula

-         par gospic C. Parasema

-         rumena gospica A. aureus

-         P. imperator

-         P. hepatus 

-         N. lituratus 

-         Forcipiger flavissimus

-         Dve kozici L. aboinensis in ena jadranska

-         Dva ježka Diadema sp.

-         Trenutno približno 30 jadranskih samotarcev

Ostali prebivalci:

-         palitoje, zoanthusi, diskusome, pahiclavularije, xenije (vse kot za vzorec)

-         trde corale SPS: vzorec acropore in montipore

-         jadranska rdeča veternica

 

Osvetlitev:

V akvariju je ostala original Juwel sredinska konzola za dve T8 cevi in sicer 36W  Osram 8.000K in 36W Osram Blue. Dve dodatno vgrajeni 36W cevi T8 sem zamenjal z 2X80W T5  (Osram 860 + 67 modra) torej skupaj 487W oz. 0,5W/l. Dolžina 80W T5 cevi z nastavki je ravno prav dolga, da jo je mogoče vgraditi v 150 cm Juwel pokrov za katero ne potrebujemo dodatnih nosilcev, ker se nastavek nasloni na notranji rob plastičnega okvirja.

 

 

 

 

Čeprav reflektorji na ceveh kličejo po zamenjavi je po spremembi razsvetljave osvetlitev bistveno izboljšana. Ker je dolžina cevi od roba do roba akvarija je le-ta osvetljen tudi pri straneh, kar ga optično podaljša. Celotna osvetlitev seveda segreva zrak pod pokrovom in s tem posledično vodo, zato so pri zaprti izvedbi pokrova ventilatorji nujni. To delo me še čaka, da ga naredim pred poletjem.

 

 

 

Vzdrževanje:

-         vsak dan preverim delovanje opreme, nivoje vode v posodah, 2x dnevno hranjenje rib

-         vsaka dva dneva čiščenje stekla z magnetom

-         vsakih 5 dni (ali pogosteje) spiranje modrih pen iz sumpa, praznjenje posode penilca, čiščenje zadnjega stekla

-         vsake 3 tedne čiščenje notranjih sten cevi, menjava 50-60l (10%-12%) vode, menjava 50ml oglja

-         vsake 3 mesece sesanje peska, čiščenje stream črpalke in po potrebi ostalih črpalk in posod.

 

Ena izmed koristnih pripomočkov za menjavo vode je cevka z ventilom za dodatno priključitev, katera je povezana z črpalko pretoka 1.200l/h. Pri menjavi vode ji priključim cev in akvarij prazne kot natega. Ko izprazni dovolj, jo premestim v sod z pripravljeno slano vodo, vključim črpalko in prične polnit akvarij.

 

 

 

 

 

Mark - Marko Černe

Postojna, 27/03/2005

  

 

Diskusija